Vijest

Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda za finansiranje terorizma

24. Juna 2022.15:25
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu, kojom je kao nesnovana odbijena žalba Državnog tužilaštva i Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici za finansiranje terorističkih aktivnosti.


Sena Hamzabegović. Foto: Sud BiH

Kako je navedeno u saopćenju, Apelaciono vijeće donijelo je drugostepenu presudu 25. maja ove godine, a Hamzabegović je oslobođena optužbe da je počinila krivično djelo “finansiranje terorističkih aktivnosti”.

“Optužena je oslobođena jer nije dokazano da je počinila krivično djelo za koje se tereti optužnicom Tužilaštva BiH”, navedeno je u saopćenju.

Hamzabegović je u januaru ove godine oslobođena krivnje da je u periodu od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, i u više navrata je osiguravala oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Prilikom obrazlaganja presude, sudija Branko Perić je kazao da je ključna činjenica bila da li je optužena znala za šta se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.

“Ovdje imamo slučaj da se radi o supruzi koja raspolože suprugovim novcem na osnovu punomoći, a koji potiče od eksproprijacije nekretnina. Nije imala saznanja da će novac koji je završio kod Muradifa Hamzabegovića biti korišten za finansiranje terorističkih aktivnosti”, rekao je tada sudija Perić.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.