Suđenje

Ujić: Komandir tvrdi da je optuženi komandovao njegovom četom

23. Juna 2022.16:47
Na suđenju za zločine na području Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je optuženi Mile Ujić komandovao Gučevskom četom u akciji 2. avgusta 1992. godine.

Sud BiH. Foto: Sud BiH

Svjedok Dobro Cerović kazao je da je on bio komandir Gučevske čete, ali da 2. avgusta nije učestvovao u akciji u tom svojstvu.

“Otišli su oni izjutra, vojnici Gučevske čete… Ujić je komandovao tom jedinicom, otišao je s njima kao komandant”, rekao je Cerović.

Prema njegovim riječima, dan ranije saznao je da je cilj akcije da se oslobodi putni pravac prema Sokocu i da je plan bio da se snage provuku šumom između sela Kozadre i Borovsko.

Kazao je da ne zna zbog čega on nije komandovao svojom jedinicom u toj akciji, ali da pretpostavlja da je komanda tako odlučila jer nije imao ratnog iskustva.

Cerović je rekao da je taj dan otišao u Rogaticu i donio hranu za vojnike, koju je sa svojim zamjenikom Milošem Šukom odnio u selo Kozadre. Naveo je da su oko 14 ili 15 sati pješke došli do sela sa hranom u ruksacima i da su je dijelili vojnicima.

Dok je prolazio, kako je rekao, na jednom mjestu je vidio žene, djecu i muškarce. Naveo je da mu se, prema položaju tijela, činilo da su dvojici muškaraca svezane ruke. Dodao je da su na tom mjestu bili i vojnici, među kojima i Ujić.

Cerović je kazao da je, kada je kretao iz Kozadri, vidio Ujića na udaljenosti od 200 do 300 metara i da pretpostavlja da je bio krenuo prema Dobrašini. Svjedok je rekao da je vidio i kada su žene pošle prema Dobrašini.

Svjedok je kazao da Ujića poznaje i da je bio u komandi Rogatičke brigade. Ispričao je da im je navraćao u selo i više puta ponavljao da moraju poštovati Ženevske konvencije, te da eventualne zarobljenike predaju u komandu.

“Govorio je: ‘Ni slučajno ne odlaziti u muslimanska sela i ne provocirati’”, prisjetio se Cerović.

Na pitanja Odbrane, Cerović je rekao da od Ujića nije dobio nikakvu naredbu za sprovođenje akcije 2. avgusta. Kazao je da on nije izdao naredbu o rasporedu brovinga. Potvrdio je da je magistralni put nakon te akcije bio prohodan.

Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok Goran Karišik kazao je da je kao pripadnik Gučevske čete 2. avgusta dobio zadatak da sa drugim pripadnicima čete krene prema magistralnom putu. Naveo je da je u selu Kozadre vidio civile i vojnike, a među njima je bio i Ujić. Svjedok je kazao da je na jednom mjestu stajao Pašić zvani Pajo.

On je rekao da je uzeo hranu kod jedne kuće, gdje je bio komandir Cerović.

“Uzeo sam hranu, naišao sam na Ujića, koji je razgovarao motorolom”, kazao je Karišik, dodajući da ga je jedna žena iz grupe pitala mogu li se pomjeriti od zapaljene kuće.

Svjedok je rekao da je prišao Ujiću i pitao ga mogu li se žene pomjeriti, te da mu je on kazao da mogu. Pojasnio je da se obratio Ujiću jer je smatrao da je bio vođa pošto je razgovarao motorolom.

Karišik je ispričao da je otišao u Borovsko, a da je žene i djecu kasnije vidio u Dobrašini.

On je, na pitanja branioca Dejana Bogdanovića, kazao da Pašiću nisu bile svezane ruke. Rekao je da mu komandir Cerović nije kazao da će Ujić komandovati u toj akciji, kao i da mu ni Cerović ni Ujić nisu izdali nikakvu naredbu. On je precizirao da je zaključio da je Ujić komandovao.

Optuženi Ujić je rekao da ga svjedok nije mogao vidjeti i da je on došao u Kozadre kad su muškarci već bili razdvojeni od žena.

Suđenje se nastavlja 15. jula.

 

Marija Taušan