Suđenje

Dragičević i ostali: Odbrana Poluge smatra da su ključni svjedoci nekredibilni

17. Juna 2022.14:25
Odbrana Obrada Poluge zatražila je oslobađajuću presudu u predmetu za otmicu civila iz voza u Štrpcima i njihova ubistva na području Višegrada u februaru 1993. godine, ocijenivši da se ne može pokloniti vjera ključnim svjedocima.
Luka Dragičević i ostali. Foto: Sud BiH

Odbrana je u završnoj riječi analizirala iskaze nekoliko ključnih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i svoje dokaze.

Branilac Petko Pavlović rekao je da svjedok ST-1 nema nikakvu snagu i kredibilitet za osuđujuću presudu, a da je slično i sa svjedokom Mićom Jovičićem, koji je nakon priznanja krivice osuđen na pet godina zatvora.

“Njihovi iskazi su međusobno kontradiktorni, kao i sa drugim dokazima”, kazao je Pavlović.

Svjedok ST-1, prema riječima branioca, nakon višegodišnjeg progona i pritisaka dobro je naučio kako treba da svjedoči i šta da kaže koga je vidio i gdje.

“Tako naučen i sa motivima, nije smio da dođe u sudnicu… Svjedočio je otuda gdje je odveden bez znanja supruge i djece, gdje mu je omogućen lagodan život”, rekao je Pavlović.

On je naveo da je ovaj svjedok govorio o slijetanju kamiona s civilima i njegovom izvlačenju, a da svjedok Jovičić, koji je cijelo vrijeme bio tu, kaže da se to nije dogodilo.

Branilac je kazao da ST-1 ne zna da čita i piše i da nije stigao do drugog razreda škole, ali da ima natprosječna zapažanja i da je na jednom od pasoša kod civila vidio da piše “Priboj”.

On je podsjetio i na svjedočenje Jovičića, koji je govorio o legitimisanju i odvođenju putnika iz voza, njihovom prevozu u školu u Prelovu, kao i o ubistvima u selu Mušići. Dodao je da je Jovičić rekao da je na jednom od mjesta stajao sa Obradom Polugom.

“Osim tog pasivnog prisustva, (Poluga) nije preduzeo nijednu radnju, prema svjedočenju Jovičića”, kazao je Pavlović.

Prema ocjeni branioca, Nebojša Ranisavljević je jedan od rijetkih svjedoka koji nisu imali motiv da ne kažu istinu, a Krsto Papić je jedan u nizu svjedoka koji su govorili o pritiscima istražnih organa. Napomenuo je da je Papić rekao da je ispitivanje išlo u smjeru koje odgovara tužiocu i da su mu pominjana imena koja mora spomenuti.

Pavlović je podsjetio na svjedoke Odbrane koji su govorili o odlasku na teren Interventnog voda od 26. februara, kao i na dokaze o pritiscima na suprugu svjedoka ST-1, koja je ostala da živi i Višegradu.

On je odbacio tezu o “zavjeri ćutnje” o ovom zločinu, navodeći da su tri države vodile istragu.

U svoje i ime svoga branjenika, Pavlović je izrazio žaljenje zbog žrtava. Naveo je da je optuženi imao 21 godinu kada je djelo počinjeno, da je bio sportista i da je držao klub borilačkih vještina, u kojem su trenirala lica svih nacionalnosti.

Za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima, s Obradom Polugom su optuženi nekadašnji pripadnici Interventne čete Višegradske brigade – Luka Dragičević, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović.

Iznošenje završnih riječi se nastavlja 1. jula.

 

Marija Taušan