Suđenje

Tešić i Lošić: U zarobljeništvu devet mjeseci

15. Juna 2022.12:10
Na suđenju Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, optuženim za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Vlasenice, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu pročitao je iskaz preminulog svjedoka u kojem je navedeno da je bio u zarobljeništvu devet mjeseci.


Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Izvor: BIRN BiH

Tužilac Tarik Crnkić na današnjem ročištu pročitao je iskaz preminulog svjedoka Mustafe Begića, koji je kazao da je, nakon što je zarobljen od strane srpske vojske, zatvoren u samicu zatvora iza zgrade Suda.

Begić je u iskazu rekao kako nije bio maltretiran, osim jedne prilike kada mu je jedna osoba u zatvoru naredila da ljubi kokardu.

“Ali sam stalno izvođen na prinudni rad – i dan i noć”, kazao je Begić.

Kako je objasnio, nakon mjesec dana boravka, u samicu je doveden drugi zarobljenik, kojem nije znao ime, a on je odveden u drugu prostoriju, gdje je zatekao 12 zatvorenih muslimana. On je opisao zatvor i rekao da je i u drugim prostorijama bilo zarobljenika.

“Nakon devet mjeseci svog boravka u zatvoru, registrovan sam od ‘Crvenog krsta’”, kazao je svjedok te dodao da je prilikom registracije morao reći da je tek tri mjeseca zatvoren.

On je kazao da mu je poznato da je tokom boravka u zatvoru nekoliko osoba prilikom izvođenja na rad pobjeglo.

Petko Pavlović, advokat optuženog Rajka Lošića, rekao je, da je svjedok u sudnici, pitao bi ga da precizira datume za ovih devet mjeseci što je bio zatvoren, te da li je poznavao optuženog Lošića s obzirom da ga ne spominje u iskazu.

Tešić i Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika VRS-a, a Lošić kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda ova dva predmeta su spojena.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. juli.