Suđenje

Sladojević i ostali: Nakon obnovljenog postupka, 22. juna izricanje presude “ravnogorcima”

15. Juna 2022.16:42
Izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, zakazano je za 22. juni, nakon što je okončan postupak pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

sladojevicDušan Sladojević. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Maja Ilić-Stupar pročitala je optužnicu i ponovila da ostaje pri navodima iz prvostepenog postupka. Dodala je i da, zbog ekonomičnosti postupka, neće ulagati nove dokaze, predloživši da se preuzmu i prihvate dokazi izvedeni tokom prvostepenog postupka.

Nakon žalbe Tužilaštva BiH, Državni sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom su Sladojević, Aleksić i Lečić oslobođeni optužbe da su se u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, okupili na Trgu palih boraca u Višegradu, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojević se tereti da se, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah.

U optužnici je navedeno i da je, nakon obraćanja Aleksića, s razglasa puštena pjesma “Sprem'te se, sprem'te”, kojom se veličaju četnici.

Lečiću se na teret stavlja da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Zoran Perić, branilac prvooptuženog Sladojevića, rekao je da ostaje kod navoda i dokaza iz prvostepenog postupka, kao i kod ranije završne riječi, te da se nada presudi u skladu sa zakonom. Riječima svog branioca pridružio se i Sladojević.

“Ne mogu da shvatim kakvo smo krivično djelo uradili. Ako je zabranjeno da budem Srbin i njegujem antifašističku borbu, neka mi to neko kaže”, dodao je Sladojević.

I Bojan Veselinović, branilac Aleksića i Lečića, ostat će pri dokazima i završnim riječima iz prvostepenog postupka, te je predložio oslobađajuću presudu za svoje branjenike. Lečić se pridružio riječima branioca, dok je Aleksić kazao da ništa na skupu u Draževini nije učinjeno s predumišljajem.

“Skup u Draževini nije uperen ni protiv koga. Niko tamo ne dolazi naoružan. Dolazimo samo u uniformama da se poklonimo komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću”, dodao je Aleksić, pojašnjavajući da se i “‘Zelene beretke’ okupljaju u Bužimu i Dobrovoljačkoj ulici”, te da “Sprem'te se, sprem'te” nije pjesma nego himna nastala 1903. godine.

Branioci su iznijeli prigovore na snimak koji je Tužilaštvo uložilo kao dokazni materijal, rekavši da nije poznato porijeklo snimka, kao i da su u njega ubacivani snimci sa događaja iz prethodnih godina.

Tužiteljica je pojasnila da je porijeklo snimka konstatovano u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i na koji događaj se odnosi.

Enes Hodžić