Suđenje

Rizvanović i ostali: Optuženog vidjeli u rovu za vrijeme akcije u Boderištu

14. Juna 2022.16:16
Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, svjedoci Odbrane Admira Rizvanovića ispričali su gdje su i kako vidjeli optuženog za vrijeme akcije u selu Boderište 8. marta 1993. godine.

Admir Rizvanović. Foto: BIRN BiH

Senad Hasanbašić je kazao da je bio u Interventnom vodu Drugog bataljona 108. brigade i da im je komandir prenio da moraju ići u ispomoć jer su pale linije u selu Boderište. On je naveo da su došli u selo prijepodne i da je vidio Admira Rizvanovića zvanog Talon kada su prošli raskrsnicu prema centru sela.

“Bila je neka zemunica pokrivena balvanima i vidio sam Redžepa, Paju i Talona”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da ga je komandir rasporedio kod raskrsnice, odakle je vidio zemunicu.

“Kad sam gledao prema zemunici, ja sam ih vidio tamo”, rekao je Hasanbašić.

On je kazao da je taj dan bilo granatiranja i pucnjave i da je na kraju čuo da su vraćene linije, nakon čega su se vratili kućama.

Na pitanje tužioca Miroslava Janjića, svjedok je precizirao da su u selu ostali do 15:30 ili 16:00 sati. Rekao je da ne zna šta su drugi radili nakon toga.

Rizvanović je optužen sa Smajilom Omerovićem, Jasminom Huskanovićem, Ramizom Pljakićem i Hazimom Fazlovićem za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Svjedok Ismet Lozić kazao je da je takođe kao pripadnik Interventnog voda Drugog bataljona išao u Boderište kada je bio napad i da je vidio Talona, Paju i Redžepa u rovu prekrivenom balvanima.

On je rekao da ga je komandir rasporedio kod groblja, gdje je vidio dva vojnika sa amblemima na kojima je pisalo “Zrinjski”. Naveo je da je uslijedila kontraofanziva i da su linije vraćene, nakon čega su se vratili svi zajedno do saniteta.

Svjedok Mirko Zečević kazao je da je bio u 108. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i da je ujutro, oko 7:30, čuo jake detonacije. Objasnio je gdje je bio raspoređen u Boderištu i gdje su bile druge jedinice, te naveo da je na položaju desno od njega prepoznao Talona, kojeg je poznavao iz viđenja. Dodao je da su mu poslije drugi potvrdili da je Talon bio tu “sa svojima”.

Zečević je rekao da je na položaju ostao do pred mrak i da je Talona vidio u nekoliko navrata. Tužiocu je potvrdio da ne zna gdje je optuženi bio sve vrijeme dok je trajala akcija.

Senad Ribić posvjedočio je kako je, kamionom na kojem su bili mitraljezi, krenuo u Boderište nakon informacija da je pala linija. On je kazao da je otišao u izvidnicu i da je kod raskrsnice naišao na rov u kojem su bila tri vojnika, među kojima Talon i Pajo.

Ribić je rekao da je s njima porazgovarao o položajima neprijatelja, a da se onda povukao u obližnju kuću, iz koje je vidio Talona i druge.

Svjedok je naveo da su oko 15:00 do 16:00 sati vraćene linije u kontranapadu. Precizirao je da je u kući proveo sat i po do dva. Kazao je da su se nakon vraćanja linija svi vratili, uključujući i Talona.

Suđenje se nastavlja 5. jula.

Marija Taušan