Suđenje

Avdičević i ostali: Početak suđenja odgođen zbog zahtjeva Ferageta za izuzeće Burzić

14. Juna 2022.11:18
Početak suđenja za zločine počinjene na području Teočaka odgođen je zbog zahtjeva branioca Ifeta Ferageta za izuzeće članice Sudskog vijeća Dalide Burzić.

Ifet Feraget Ifet Feraget. Foto: BIRN BIH

Prije planirane statusne konferencije i početka suđenja, Feraget je zatražio izuzeće sudije Burzić, izražavajući sumnju u njenu nepristrasnost zbog postupaka koje je preduzela, kao tadašnja glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

“Ona je podigla optužnicu za događaj koji se nije desio. Smatram da takva osoba ne može postupati, pogotovu ne u ovakvom predmetu”, kazao je Feraget.

Na pitanje predsjedavajuće Vijeća Jasmine Ćosić-Dedović kakve veze ima taj slučaj sa ovim predmetom, imajući u vidu da Burzić u ovom predmetu postupa kao sudija Suda Bosne i Hercegovine, Feraget je rekao da je u pitanju integritet nosioca pravosudne funkcije i naveo nekoliko ranijih postupaka Burzić.

Ročište je odgođeno dok Sud ne donese odluku o zahtjevu za izuzeće.

Za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Teočaku 1993. godine, optuženi su Dževad Avdičević, Ahmed Hadžajlić, Muharem Efendić i Izet Ikanović.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, oni su omogućili drugima da zlostavljaju i nanose teške povrede zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske, te organizovali “prijeki sud” i javno strijeljanje dvojice vojnika. Oni su optuženi u svojstvu komandanta i komandira u Armiji Bosne i Hercegovine.

 

Marija Taušan