Vijest

Sladojević i ostali: Ukinuta oslobađajuća presuda “ravnogorcima”

13. Juna 2022.10:34
Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine te odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

This post is also available in: English

aleksic i lecic
Slavko Aleksić i Risto Lečić. Foto: BIRN BiH

“U predmetu ‘Dušan Sladojević i drugi’ za 15. juni zakazan je početak glavnog pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja”, kazali su u Državnom sudu.

Prvostepenom presudom Suda BiH koja je izrečena 16. decembra 2021., oslobođeni su optužbe da su se u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, okupili na Trgu palih boraca u Višegradu, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojević se tereti da se, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Tužilaštvo je na ročištu održanom 18. maja zatražilo ukidanje prvostepene presude, uz obrazloženje da je neodrživa i da pravo na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, podrazumijeva i odgovornost i da ne može ugrožavati prava drugih, dok je Odbrana žalbu ocijenila neosnovanom i predložila potvrđivanje prvostepene presude.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English