Vijest

Određen pritvor Hamzi Čardakliji, osumnjičenom za terorizam

9. Juna 2022.11:20
Državni sud odredio je pritvor Hamzi Čardakliji, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči da je počinio krivično djelo terorizma.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

“Pritvor je određen zbog postojanja kako općih tako i posebnih zakonskih razloga za određivanje pritvora zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti”, navedeno je u saopćenju Suda BiH.

Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana hapšenja, odnosno do 5. jula 2022. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 7. juna zatražilo od Državnog suda da odredi mjesec dana pritvora Čardakliji, koji je nakon dojave američkog FBI-a osumnjičen za krivično djelo prijetnje terorističkim činom po ugledu na pucnjave u SAD-u, dok se Odbrana protivila ovom prijedlogu.

Kako je tada izjavio tužilac Dubravko Čampara, Tužilaštvo je podnijelo prijedlog za pritvor nakon prijave američkog FBi-a kako je osoba, za koju se ispostavilo da je osumnjičeni, ostavila komentar na društvenim mrežama – gdje su se spominjala nedavna dešavanja u vezi s pucnjavama i ubistvima u školama na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – izjavivši da će on isto učiniti na području Sarajeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Federalna uprava policije (FUP) pretresli su stan u kojem živi osumnjičeni, te oduzeli mobilni telefon i kompjuter, kazao je tužilac, dodavši kako će biti izvršen i pretres na području Brčkog.

Čampara je objasnio kako u toku pretresa nije pronađeno oružje i oruđe kojim se može izvršiti ovo krivično djelo, te da je osumnjičeni ispitan na ove okolnosti. Prema njegovom prijedlogu, potrebno je da se za Čardakliju uradi neuropsihijatrijski i psihološki pregled.

Kako je ranije kazala braniteljica Adna Dobojlić, tužilac nije obrazložio pisani prijedlog da bi se ovo krivično djelo moglo ponoviti, te je dodala kako ne postoji nikakva realna opasnost da bi se to moglo dogoditi.

Hamza Čardaklija obratio se Sudu BiH i rekao kako on jeste napisao komentar, ali da to nije mislio, te je dodao kako nije mislio da zbog komentara može doći do ovako ozbiljne situacije.

Kazao je kako je komentar na engleskom jeziku napisao iz dosade te da u komentaru nije spominjao niti Sarajevo niti BiH.