Suđenje

Tužilaštvo traži pritvor za Hamzu Čardakliju zbog prijetnje terorizmom

7. Juna 2022.15:57
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na današnjem ročištu zatražilo od Državnog suda da odredi mjesec dana pritvora Hamzi Čardakliji, koji je nakon dojave američkog FBI-a osumnjičen za krivično djelo prijetnje terorističkim činom po ugledu na pucnjave u SAD-u, dok se Odbrana protivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dubravko Čampara rekao je kako je Državno tužilaštvo podnijelo prijedlog za pritvor od mjesec dana zbog krivičnog djela prijetnje terorističkim činom nakon prijave američkog FBi-a kako je osoba, za koju se ispostavilo da je osumnjičeni, ostavila komentar na društvenim mrežama – gdje su se spominjala nedavna dešavanja u vezi s pucnjavama i ubistvima u školama na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – izjavivši da će on isto učiniti i na području Sarajeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Federalna uprava policije (FUP) pretresli su stan u kojem živi osumnjičeni, te oduzeli mobilni telefon i kompjuter, kazao je tužilac, dodavši kako će biti izvršen i pretres na području Brčkog.

Čampara je objasnio kako u toku pretresa nije pronađeno oružje i oruđe kojim se može izvršiti ovo krivično djelo, te da je osumnjičeni ispitan na ove okolnosti.

“U potpunosti je priznao da je počinio ovo krivično djelo”, rekao je tužilac.

On je kazao da je Tužilaštvo BiH u strahu, ukoliko osumnjičenom ne bude određen pritvor, da će doći do neželjenih posljedica, sličnih onima koje su se desile na području SAD-a.

Prema njegovom prijedlogu, potrebno je da se za Čardakliju uradi neuropsihijatrijski i psihološki pregled.

Kako je rekla braniteljica Adna Dubojlić, tužilac nije obrazložio pisani prijedlog da bi se ovo krivično djelo moglo ponoviti, te je dodala kako ne postoji nikakva realna opasnost da bi se to moglo dogoditi.

Dubojlić je kazala kako ne postoje dokazi da je Čardaklija izjavio da će se nešto ovakvo desiti u Sarajevu, rekavši kako Tužilaštvo nije dostavilo sve dokaze Odbrani.

“Nemamo navode s koje stranice, kako je utvrđeno, da je moj branjenik počinio krivično djelo”, kazala je Dubojlić i dodala kako su ovi dokazi nedovoljni da bi postojala sumnja da je počinjeno ovo krivično djelo, ali i da pritvor nije neophodan da bi se izvršilo vještačenje.

Potpuno nesvjesno, “dijete je napisalo komentar gdje nije trebalo”, rekla je Dubojlić, napomenuvši kako osumnjičeni ranije nije posjećivao stranice u vezi s terorizmom, da je student prve godine elektrotehnike te ukoliko dođe do pritvora, to neće biti dobro po njegov život.

“Vrlo je jasno, kada se sagledaju svi dokazi, da se ne radi o ozbiljnoj stvari”, kazala je Dubojlić, dodavši kako je Čardaklija ostavio kometar na platformi Discord, gdje je otvorio profil prije pet ili šest godina da bi igrao igrice, te da profil nije otvoren zbog ovog slučaja.

Navela je da prijedlog pritvora smatra neosnovanim te predložila mjere zabrane.

Hamza Čardaklija obratio se Sudu BiH i rekao kako on jeste napisao komentar, ali da to nije mislio, te je dodao kako nije mislio da zbog komentara može doći do ovako ozbiljne situacije.

Kazao je kako je komentar na engleskom jeziku napisao iz dosade te da u komentaru nije spominjao niti Sarajevo niti BiH.

Odbrana i Tužilaštvo BiH će o odluci Suda biti obaviješteni naknadno.

This post is also available in: English