Suđenje

Đurić Dragan i ostali: Počelo suđenje za zločine u Bosanskom Novom

6. Juna 2022.14:14
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine te dijela Odbrane, započelo je suđenje Draganu Đuriću i ostalima, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za zločin protiv čovječnosti nad civilima zatočenim u Vatrogasnom domu u općini Bosanski Novi (Novi Grad).

Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Dragan Đurić, Simo Ličina, Nedeljko Pilipović, Žarko Kalinić, Miro Bosančić te Bogdan, Žarko i Jovan Grab terete se – u svojstvu vojnih policajaca, pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade VRS-a – za ubistva, prisilni nestanak te nečovječno postupanje prema zatočenicima koji su bili u logoru stacioniranom na prvom spratu Vatrogasnog doma. Prema optužnici, zatočenicima su nanosili velike patnje u periodu od maja 1992. pa do kraja marta 1993. godine.

Prema navodima optužnice, Đurić i Bosančić se terete da su u periodu od 25. jula pa do druge polovine augusta 1992. godine dolazili u podrum logora, gdje su svakodnevno tukli zatočenike. Oni su optuženi da su tačno neutvrđenih dana prisilno odveli u nepoznato nekoliko lica, koja se više nisu vratila u logor, od tada im se gubi svaki trag, i još uvijek nisu pronađena.

Đuriću se stavlja na teret i da je tačno neutvrđenog dana, u prisustvu Bosančića i neidentifikovanog vojnog policajca, prozvao dvojicu zatočenika, koje su vozilom odvezli na nepoznati most te ih izveli, da bi jedan od njih trojice iz automatske puške rafalno ispalio metke u tijelo jednog od njih te ga lišio života.

Bogdan, Jovan i Žarko Grab se terete, između ostalog, da su u podrumu logora u više navrata tukli trojicu zatočenika te da su s Đurićem, Ličinom, Pilipovićem i Kalinićem 21. septembra izveli nekoliko zatočenika, koje su tukli, nakon čega su zajedno iz ovog logora prisilno odveli nekoliko lica u nepoznato, tako da se nisu više vratili u logor.

Đurić, Ličina i Kalinić se zajedno terete da su tačno neutvrđenog dana u oktobru 1992. godine u popodnevnim satima u podrum logora uveli jednog zatočenika, koji je nakon nečovječnog postupanja njih trojice preminuo i čije tijelo još uvijek nije pronađeno.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potpuno je uvjereno da će u toku glavnog pretresa dokazati da su optuženi izvršili krivično djelo ‘zločin protiv čovječnosti’”, kazala je tužiteljica Olivera Đurić, dodavši da će optužnicu dokazivati saslušanjem 40 svjedoka i jednog vještaka, čitanjem iskaza sedam svjedoka te izvođenjem 181 materijalnog dokaza.

Senka Nožica, braniteljica četvrtooptuženog Kalinića, rekla je da postoji 30 dokaza kojima Sud može nešto zaključiti te da ne mogu utvrditi da postoje objektivni dokazi protiv optuženih.

Odbrana Bogdana Graba je kazala da u cijelosti osporava optužnicu, da činjenični supstrat nije potkrijepljen dokazima te da će se u toku dokaznog postupka utvrditi da na području Bosankog Novog nije postojao širok i sistematičan napad.

“Optuženi nije izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, što će se dokazati tokom glavnog pretresa”, rekao je Branko Gudalo, branilac osmooptuženog Graba.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. juli.

Aida Trepanić