Suđenje

Stručni saradnik tužilaštva u Banjoj Luci osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita

27. Maja 2022.15:16
Stručni saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci Tarik Hadžibegović osuđen je danas na tri godine zatvora zbog krivičnog djela primanja mita.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Presudom Okružnog suda u Banjoj Luci navodi se da je utvrđeno kako je Hadžibegović uzeo 3.500 eura od Senada Zejnića kako bi ubrzao istragu protiv osoba koje su od njegovog sina iznuđivale novac.

Uz zatvorsku kaznu, Sud je Hadžibegoviću odredio i mjere kojim mu se zabranjuje rad u sudovima i tužilaštvima, te da ne može biti na rukovodećim položajima u javnim preduzećima, institucijama i organima lokalne samouprave. Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić, dodalo je i da se u te mjere zabrane ne odnosi vrijeme provedeno u pritvoru.

U presudi se navodi i da je Hadžibegović obavezan da u budžet Republike Srpske uplati 500 eura koje je uzeo od Senada Zejnića. Prema riječima sudije Jukića, taj novac neće biti vraćen Zejniću jer je i on davanjem mita počinio krivično djelo. Osim ovoga, Hadžibegović je dužan i da plati troškove u iznosu od 400 konvertibilnih maraka (KM) sudskog paušala.

U obrazloženju presude, sudija je naveo “da je utvrđeno da je Tarik Hadžibegović više puta komunicirao telefonom sa Senadom Zejnićem, kao i da se sastajao sa njim zbog istrage u predmetu koji se vodio protiv Nikole Bajića iz Banje Luke, a koji je osumnjičen da je od Zejnićevog sina iznuđivao novac”.

On je, kako se navodi, Zejniću prenosio informacije o toku istrage i preduzetim radnjama, a zatim tražio od njega novac da bi nastavio istragu i predmet ne bi završio u ladici. Nakon toga, Zejnić je cijeli slučaj prijavio policiji, postao saradnik informator, te predao Hadžibegoviću obilježen novac, koji je kasnije tokom hapšenja kod njega i pronađen. Uz 3.500 KM, Hadžibegović je od Zejnića tražio i dvije tegle čokoladnog namaza Nutella.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

 

Đorđe Vujatović