Suđenje

Gadžo i ostali: Svjedok od više ljudi čuo da je Borko Stojanović ubijen

26. Maja 2022.11:12
Na suđenju pred Sudom Bosne i Hercegovine za ratne zločine počinjene u Hrasnici pored Sarajeva, posljednji svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je od više osoba čuo da je Borko Stojanović ubijen.
Zaim Laličić s braniteljicom Sabinom Mehić

Kako je kazao svjedok Milivoj Mališić nakon upita tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslava Janjića, on je živio u Hrasnici sa suprugom i kćerkom do početka ratnih zbivanja u BiH, nakon čega supruga i kćerka odlaze u Srbiju, a on ostaje da živi sam.

“Ja sam ostao u Hrasnici i bio sam angažovan šest do devet mjeseci u jedinici za radnu obavezu u sklopu Vojne policije. Utovar drva i slično”, ispričao je svjedok.

Na upit Tužilaštva da li je čuo za Borka Stojanovića, on je odgovorio potvrdno, ali je dodao kako ga nije poznavao lično.

“Jedno jutro sam došao na posao i čuo da je ubijen. Nisu rekli gdje je ubijen. Za Borka sam čuo i od žene koja je živjela u ulazu pored mog, pitala me da li sam čuo da je Borko ubijen”, kazao je svjedok.

Raniji svjedoci su pred Sudom BiH pričali kako je Stojanović odveden iz stana, da je premlaćivan u zatvoru te da su čuli kako je “podlegao od batina”.

Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib su optuženi za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja zatvorenika u prostorijama zatvora u Hrasnici kod Sarajeva, Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera u ovom naselju u periodu od 1992. do 1994. godine. Oni su optuženi u svojstvu pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Tužilaštvo je za sljedeće ročište predložilo čitanje nekoliko iskaza i ulaganje materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je 7. jula.

 

Irvin Pekmez