Vijest

Emir Mešić protiv UIO-a: Postojanje mehanizma za neovlašteno praćenje službenika

26. Maja 2022.16:49
U postupku koji se po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zbog diskriminacije, svjedok je kazao kako UIO prolazi inspekcijski nadzor po 100 puta godišnje.


Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Emir Mehmedović, glavni upravni inspektor u Ministarstvu pravde BiH, rekao je da mu je poznato da u UIO-u ima puno disciplinskih prekršaja, ali da nije siguran koliko ih se odnosi na zaštićene prijavitelje korupcije.

On se nije mogao sjetiti da li je u zapisnicima konstatovano da je Mešić zaštićeni prijavitelj korupcije, navodeći da misli da je jedan postupak bio prije nego je dobio taj status. Na upit punomoćnice Biljane Radulović da li je vršio uvid u dokaze, on je odgovorio da to nije u okviru njegove nadležnosti.

“Vidite, mi smo uradili ono što je u tom trenutku bilo relevantno, mi nismo cijenili dokaze (…) Mi smo neka vrsta poštara koja prikupi dokaze i dostavi nadležnima”, kazao je Mehmedović.

Na upite Ene Kljajić-Grgić, predstavnice umješača u postupak iz Transparency Internationala u BiH, o sastanku sa Institucijom ombudsmana BiH i stavovima koje je on kao glavni upravni inspektor u Ministarstvu pravde BiH imao tada, svjedok nije želio govoriti navodeći da je to njegovo lično mišljenje.

“Koliko se sjećam, po preporuci ombudsmana, jeste bio sastanak oko toga šta smo znali, APIK [Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije] je dostavio zaključak, ne mora značiti da smo se oko svega slagali, ali APIK je dostavio taj zaključak”, rekao je on.

Kljajić-Grgić je uložila primjedbu na saslušanje svjedoka, navodeći da smatra kako je beskorisno jer nije želio odgovarati na pitanja, zbog čega je stekla dojam da on ne želi da se zamjeri niti da se dovodi u nezgodnu situaciju.

Na upit Nađe Hozić, predstavnice Pravobranilaštva BiH koliko je često išao u inspekcijski nadzor, on je kazao da je lično išao i po deset puta godišnje i da je upoznat s pravnim okvirom u kojem funkcioniše Uprava, dodavši kako propisi za interni premještaj omogućavaju širu primjernu nego u drugim institucijama.

Ermin Zatega, novinar koji je objavio istraživanje o korupciji u UIO-u i problemu tužitelja Mešića, rekao je da niko iz Uprave nije objavio demanti nakon objavljenog teksta, ali da je tokom rada na priči razgovarao s direktorom Mirom Džakulom, koji mu je kazao da je pokušao riješiti problem s carinskim terminalima, te da Upravni odbor koji je njemu nadređen ne dozvoljava postupanja.

On je rekao da je tekst koji je objavila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zasnovao na velikom broju dokumenata, izjava svjedoka i izvora koje je imao, a da je neke dokumente dobio i od UIO-a putem zahtjeva u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama. Dodao je da nije dobio sve ugovore koje je tražio, već samo jedan koji je bio anonimiziran do neprepoznatljivosti.

Hozić je uložila prigovor na svjedočenje Zatege navodeći kako svjedok nije znao na kojim je poslovima tužitelj radio u trenutku kada su vodili razgovor.

“Imate tekst još uvijek dostupan u medijima, ja stojim iza svakog slova”, kazao je on, dodavši kako se može sjetiti svih detalja jer je tekst pisao davno.

Zakonski zastupnik UIO-a Muharem Mašinović rekao je da je upoznat s disciplinskim postupcima protiv Mešića, navodeći kako je jednu inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv njega podnio on lično.

“Inicijativa je podnesena iz razloga što je u medijima objavljena poreska kartica koja je po slici i obliku mogla biti snimljena u Upravi”, kazao je on objašnjavajući da je na slici objavljene poreske kartice bio napisan i broj zapisa po kojem je služba za informacijsku tehnologiju mogla evidentirati osobu koja je u tom trenutku otvorila karticu.

“Po dobijenoj informaciji utvrđeno je da su dva službenika u tom trenutku pregledala karticu. Jedan od službenika je, nakon izjašnjenja, po nalogu pregledao, dok Emir Mešić nije naveo razloge”, rekao je Mašinović, dodavši da je Mešić zbog pozicije na kojoj je radio imao mogućnost pregledavanja takvih podataka.

Na upit punomoćnice Radulović da li je moguće da je drugi službenik koji je imao nalog za pregledanje poreske kartice imao jednaku mogućnost da objavi u medijima, Mašinović je odgovorio potvrdno, ali se nije mogao sjetiti da li se tužitelj Mešić izjasnio da poresku karticu nije objavio u medijima.

Radulović je Mašinoviću priložila izjašnjenje tužitelja u kojem je naveo kako podatke kojim je pristupio nije koristio suprotno propisima.

Direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić kazala je kako je tokom sastanka u Banjoj Luci sa istražiteljem Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dobila informaciju da je tužitelj Mešić izložen mobingu i omazdi zbog prijave korupcije, te o postojanju mehanizma za neovlašteno praćenja službenika.

Ona je rekla da su od Tužilaštva BiH nedavno dobili i odgovor kako je došlo do nesprovođenja istrage u predmetu prijave korupcije, ali da se Mešić žalio na tu odluku.

“Postoje informacije da postoji više istraživačkih radnji od strane agencija za sprovođenja zakona vezano za informacije koje se tiču prijave Mešića i drugih nepravilnosti, ali da ne postoji dovoljno volje od strane Tužilaštva za poduzimanje aktivnosti”, kazala je Korajlić.

Na upit Hozić ko su izvori tih informacija, Korajlić je rekla da ne može govoriti jer se radi o povjerljivim podacima koje dobijaju od stranaka koje se javljaju centru za pružanje pravne pomoći.

Nastavak postupka najavljen je za 6. juli, kada je planirano saslušanje Emira Mešića.

Azra Husarić Omerović