Suđenje

Novović i Pjano: Čuo da je izvršena egzekucija mještana kroz prozor kuće

25. Maja 2022.12:40
Na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je čuo da je na području općine Foča izvršena egzekucija mještana kroz prozor kuće.
Foča. Foto: YouTube

Nenad Ikonić je posvjedočio kako je krajem augusta 1992. godine došao u Foču, dok je polovinom septembra raspoređen u “Nikačevu” jedinicu, u kojoj je tada bilo od 30 do 40 ljudi, uključujući i Borislava Pjanu, kojeg nije poznavao prije rata.

Potvrdio je da je Pjano imao brata Miroslava. Tvrdi da “Nikačeva” jedinica nije bila formacijski složena te da je Pjano imao odnos sa Nikačevićem, koji je bio na čelu jedinice, “kao i svi ostali”.

Nakon što ga je tužilac Mersudin Pružan podsjetio na raniju izjavu iz istrage, Ikonić je potvrdio da se “Nikač” najviše družio s Borislavom i Miroslavom jer su bili najsličniji godinama, istaknuvši da niko nije imao ovlaštenja.

Izjavio je da zna za selo Potpeće, u kojem nije nikada bio. Na upit da li je “Nikačeva” jedinica bila u Potpeću i u selu Saše, svjedok je rekao da su “bile sve fočanske jedinice na tom području”.

“Bila je priča da su gore izvršene neke egzekucije”, kazao je Ikonić, podsjetivši da on nije bio član neke oružane formacije do septembra mjeseca.

Dodao je da je čuo da je izvršena egzekucija nekih mještana Bošnjaka kroz prozor kuće. Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok se izjasnio da je optuženi Pjano tokom rata izgledao “isto kao sada”, ali da je imao crnu kosu. Negirao je da je Pjano imao veliku bradu.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Emir Bahro iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je rekao da je tokom 2018. godine išao u selo Potpeće, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, te je tom prilikom izvršio uviđaj mjesta događaja kuće Nure Fazlić koja se nalazi u gornjem dijelu sela, ispod jedne šume.

Objasnio je da je s njim, osim kolega, bio i svjedok Amel Fazlić te da su tom prilikom sačinili fotodokumentaciju i zapisnik o uviđaju. Pokazujući fotografije u sudnici, svjedok je objasnio da se na njima može vidjeti šira lokacija kuće Fazlić, unutrašnjost kuće, prozor te kuća iz svih uglova. Kazao je da je riječ o kući u kojoj su nastradali civili te pokazao, između ostalog, i mjesto na kojem su stajali pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Na upit Odbrane, Bahro je rekao da je uviđaj rađen na osnovu iskaza svjedoka te da se sjeća da im je Fazlić kazao kako je prepoznao jednog od braće Pjano. Izjavio je da im u tom trenutku nije bio fokus na tome da li je riječ o Miroslavu ili Borislavu te da se na udaljenosti od 80 do 100 metara od kuće nalazi mjesto na kojem je svjedok čuo pucnjeve.

Munir Prce iz SIPA-e je rekao da je od 2004. do 2010. radio na ratnim zločinima te potvrdio da je 2008. godine sačinio službenu zabilješku razgovora sa Svetozarom Prodanovićem. Dodao je da zna da mu je kazao da je zajedno “s nekim Bošnjacima odveden”.

Rekao je da je Miroslav Pjano “bio u toj priči”, kao i Novović, te dodao da su “tri imena bila”. Prce je potvrdio da je sačinio službenu zabilješku 2008. godine i sa Muratom Bojkom. Odgovarajući na pitanja Novovićevog branionica Milenka Voje Radovića, svjedok je kazao da je nakon razgovora s Prodanovićem zabilješku sačinio vjerovatno sutradan, koju je Tužilaštvu dostavio “vjerovatno vrlo brzo”.

Dodao je da do 2010. godine – dokad je radio na ratnim zločinima – nije imao novu naredbu za razgovor s Prodanovićem. Odbrane su uložile prigovore relevantnosti i zakonitosti na uloženu fotodokumentaciju i zabilješke.

Suđenje se nastavlja 30. maja.

Aida Trepanić