Suđenje

Tešić i Lošić: Zarobljavanje u Grabovici i boravak u zatvoru

18. Maja 2022.13:15
Na suđenju Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, optuženim za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Vlasenice, svjedok Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu se prisjetio da je krajem 1992. zarobljen u Grabovici te da je u zatvoru boravio do marta 1993. godine.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Vejsil Ahmetović je posvjedočio da je 22. novembra 1992. zarobljen u Grabovici u općini Vlasenica, te da je u zatvoru “iza Suda” bio do 22. marta 1993. godine. Kazao je da je nakon zarobljavanja ispitan u komandi te dovezen u zatvor iz Milića.

Ahmetović je izjavio da u zatvoru nije niko dovođen od poznatih ljudi, da je on boravio u jednoj ćeliji s bratom Ibrom i Husejnom Budićem te da su bile još jedna ili dvije ćelije.

“Jedan je doveden sam, bio je ranjen i imao fiksator u nozi, ali nisam s njim komunicirao”, kazao je Ahmetović, dodavši da su povremeno izlazili iz zatvora, kod stanice milicije, te da kopaju tranšeje.

Izjavio je da je u zatvoru bio do 15. marta, kada su prebačeni u Klještane, nakon čega on odlazi u Kladanj.

Na upit Odbrane prvooptuženog Tešića, Ahmetović je precizirao da je u zatvoru bio do 15. marta 1993. godine.

Tešić i Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika VRS-a, a Lošić kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, u svojstvu stražara.

Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda ova dva predmeta su spojena.

Nastavak suđenja je zakazan za 15. juni, kada je planirano saslušanje dva svjedoka Tužilaštva.

Aida Trepanić