Suđenje

Blekić i ostali: Dioničari nisu znali za prodaju imovine i promjenu društva

18. Maja 2022.14:44
Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je 16 osoba optuženo za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo rekli su da su bili radnici “Unioninvesta” i vlasnici dijela dionica, ali da nisu upoznati s prodajom imovine i promjenom oblika društva.


Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Bivši zaposlenik “Unioninvesta” i vlasnik dionica Aziz Đedović kazao je kako je prisustvovao skupštinama dioničara u hotelu na Hrasnom, ali da se ne sjeća o čemu se tačno govorilo tada. Dva puta je, kako je rekao, isplaćen zbog prodaje neke imovine, ali ne zna sa sigurnošću koje, niti se sjeća tačnog iznosa.

“Znam da se nešto prodavalo od imovine, ali šta tačno, ne znam”, kazao je on.

Na prikazane notarske ugovore i dokumente o prodaji imovine na kojima ima njegov potpis, on je ostavio mogućnost da se potpisao na dva prikazana dokumenta, dok za ostale sumnja u ispravnost potpisa.

Na upit Asima Crnalića, branioca Edina Dizdara, da li je išao kod notara da potpiše dokumente, svjedok je to negirao, kazavši da je potpisivao samo zapisnike nakon skupštine.

Svjedokinja Elvira Mladenović je rekla da je bila radnica i vlasnica dionica, kao i njen suprug, ali da je ona svoje dionice prodala na nagovor Hamdije Zvrka.

“Non-stop je išao za nama da mu prodamo. Ja sam skoro godinu dana bila bez plate. Prodam to, dao mi nešto u eurima, nešto u markama, mislim da je bilo 3.600 ili 3.700 maraka”, kazala je Mladenović.

Dokumente nije čitala, nego ih je samo potpisala u Općini, rekla je, dodavši da je s njim došao i optuženi Jasmin Jusufranić, kojeg je vidjela samo tada i nikad više.

Na upit tužiteljice Lejle Kurtanović je li poklonila dionice, kao što stoji u dokumentu koji je potpisala, svjedokinja je kazala da je dionice prodala, a da joj je Zvrk kući donio novac, u eurima i konvertibilnim markama (KM).

“Šta jedna čistačica zna o tome, hajde recite. Ja sam tu dolazila jer su mi trebale pare. Ja sam u međuvremenu izgubila muža. Meni je žao što sam potpisivala ovo što nisam znala šta potpisujem”, odgovorila je ona na pitanje tužiteljice da li je razumjela sve o čemu se govorilo na skupštini i da li joj je bilo objašnjeno nešto od toga.

Dionice muža su naslijedili ona i sin, te su nastavili dolaziti na skupštine zbog tih dionica.

Svjedok i Elvirin sin, Dražen Mladenović je rekao kako je dolazio na sjednice skupštine kojim je predsjedavao Edin Dizdar i da su se održavale u hotelu, a da je za njih poziv dobijao uvijek ranije, na kućnu adresu.

“Skupština se organizuje jednom godišnje. Postoji neki dnevni red koji se vodio, međutim ja mnoge stvari ne razumijem šta se priča, ali tu su bile neke zemlje. Mene je najviše zanimala ‘NBL banka’ kad bi se spominjala”, odgovorio je on na pitanje tužiteljice o čemu se pričalo na skupštini.

On je potvrdio da su njegovi potpisi na prikazanim dokumentima i glasačkim listićima koji su se dijelili na skupštini za glasanje po dnevnom redu.

Tvrdnju branioca Crnalića da ga niko nije prisiljavao da potpiše glasačke listiće, svjedok je potvrdio.

Optužnica za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Njima je na teret stavljeno da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Četvrti svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo, Slavojka Jovanović je kazala da je ranije radila za “Unioninvest” i da je vlasnica 83 dionice koje nije prodala do danas. Ona je rekla da se na skupštinama uglavnom komentarisalo oko podaje imovine u Mostaru i Blažuju.

“Najvjerovatnije da smo potpisivali redom, da nismo ni čitali”, odgovorila je ona na pitanje tužiteljice da li su čitali sve dokumente koje su potpisivali.

Niko od svjedoka nije znao za mijenjanje oblika “Unioninvesta” iz dioničarkog društva u društvo s ograničenom odgovornošću.

Suđenje će se nastaviti 25. maja, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović