Suđenje

Milošević Goran i ostali: Optuženi koristio “motorolu” i antenu stavljao pod kamen

17. Maja 2022.14:31
U nastavku suđenja u predmetu “Milošević Goran i ostali” za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, službenici Granične policije BiH ispričali su pred Sudom Bosne i Hercegovine kako su posmatrali i snimali neke od optuženih u pograničnom pojasu između BiH i Crne Gore.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: Sud BiH

Prvi službenik Granične policije BiH koji je svjedočio na današnjem ročištu, a čiji je identitet zaštićen, kazao je kako su prije svih poduzetih radnji prvo dobili informacije kako policija s nepoznatim licima vrši propuštanje akcizne robe.

“Na osnovu našeg prijedloga, Sud BiH je dozvolio tajno praćenje i fotografisanje lica. Zadokumentovani su njihovi razgovori, a snimljeni materijal prati službena zabilješka i transkripti”, rekao je svjedok.

Optužnica tereti Gorana Miloševića, Svetozara Kašikovića, Vladislava Pravice, Milorada Rogača, Darka Đurice, Zorana Rogača, Gorana Svorcana i Aleksandra Milinića da su od decembra 2020. do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela “krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi”, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela, i izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje, sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Na pitanje Bojana Veselinovića, branioca Gorana Miloševića, da li je na terenu prvi put bio 18. na 19. septembar 2020. godine i da li se sjeća kada je prvi put vršio nadzor nad licima, svjedok je odgovorio kako se ne sjeća.

Veselinović je pitao da li je nadzor vršen bez naredbe nadležnog organa, na što je svjedok odgovorio negativno, a nije znao odgovor na pitanje koliko sati materijala je sakupljeno tokom snimanja.

Na pitanje Nine Kisić, braniteljice Svetozara Kašikovića i Milorada Rogača, o tome da li je postojala operativna veza, svjedok je odgovorio kako ne zna. Na pitanje o tome ko je vršio analizu snimaka, svjedok je kazao kako su to činili on i njegove kolege.

“Kada niko ne dolazi, nije bilo razloga da snimamo. Snimalo se kada bi postojale aktivnosti. O tome da li se kamera pali ili gasi, odlučivali su službenici na terenu”, rekao je svjedok odgovarajući na pitanje Kisić o tome da li je snimanje vršeno kontinuirano.

Na pitanje Mirze Pecikoze, branitelja Vladislava Pravice, o tome da li postoji snimak u kojem njegov branjenik razgovara ili prima nešto, svjedok je odgovorio kako nije siguran.

Drugi svjedok, također službenik Granične policije BiH čije je ime u ovom predmetu zaštićeno, kazao je da je u 9. mjesecu 2020. godine “došla informacija o prekograničnom kriminalu u koji je uključena policija u Trebinju”.

“Pravili smo naloge, dokumentovali smo, snimali fotoaparatima, posmatrali dvogledima… Na terenu smo znali provesti i do 14-15 sati (…) Milošević je jednom prilikom razgovarao na ‘motorolu’, skidao je antenu i stavljao pod kamen. Koristili su bateriju, davali su signale trećim licima. Svi događaji su dokumentovani, a čuli smo i razgovore, posebno u noćnim satima”, ispričao je svjedok.

Na pitanje Miloševićevog advokata o tome gdje se nalazio položaj s kojeg su posmatrali lica, svjedok je rekao da su se nalazili na uzvišenju te da su veći dio vremena bili na udaljenosti od oko 400 do 500 metara od lica, a ponekad blizu.

Na konstataciju Pravicinog advokata da nisu postojale posebne istražne radnje prema njegovom branjeniku, svjedok je odgovorio potvrdno.

Treći svjedok, čiji je identitet također zaštićen, ispričao je da je prilikom snimanja zabilježio razmjenu između lica, ali da ne zna o čemu je riječ. Također je kazao da je Milošević razgovarao s nekim preko uređaja za komunikaciju, dok je drugooptuženi Kašiković često bio u vozilu i tek ponekad izlazio.

Nastavak suđenja je planiran za 31. maj 2022. godine.

Irvin Pekmez