Suđenje

Disciplinski postupak protiv sudije iz Foče zbog kašnjenja u izradi odluka

17. Maja 2022.13:09
Glavno ročište u disciplinskom postupku zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka i drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudija koji se vodi protiv Ermina Korde, sudije Osnovnog suda u Foči, bit će održano 13. juna.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Na pripremnom ročištu Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prihvatila je izvođenje svih predloženih materijalnih dokaza disciplinskog tužioca, kao i prijedlog za svjedočenje predsjednice Osnovnog suda u Foči Naide Hubjer. Na osnovu njene prijave pokrenut je ovaj disciplinski postupak. Također, prihvaćen je i prijedlog tuženog da kao dokaz budu izvedena njegova izjašnjenja po 21 predmetu.

Pomoćnica disciplinskog tužioca Aldijana Porča kazala je kako Ured disciplinskog tužioca (UDT) ostaje pri disciplinskoj tužbi od 11. marta ove godine. U njoj se navodi da je sudija Korda neopravdano kasnio u izradi odluka ili drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili da je počinio bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije.

Prema riječima Porče, sudija Korda nije pokazao spremnost za korigovanje svog obrasca ponašanja, kao i da će dokazati kako je ispoljavao neodgovoran odnos zbog kojeg su trpjele i stranke i kolege sudije.

Porča je pojasnila kako Kordu terete po tri tačke disciplinske tužbe, prema kojim je u 132 predmeta, između ostalog, kasnio poduzimati radnje u postupku, propustio donositi odluke i netačno iskazivao završenim predmete iako nisu bili završeni. Na taj način je kasnio u izradi odluka. Prema tužbi, Korda je ove prekršaje počinio u periodu od najmanje sedam mjeseci do najviše deset godina i osam mjeseci.

Korda, koji nije dostavio odgovor na tužbu, osporio je na ročištu sve navode iz disciplinske prijave i tužbe, kazavši kako smatra da predsjednica Osnovnog suda u Foči ima nešto protiv njega, te da mu je rekla da mu neće davati nove predmete dok ne riješi postojeće.

“Jednostavno, taj predsjednik ima nešto protiv mene, ne znam zašto. Prije nego što je postala predsjednik, bili smo izuzetni prijatelji”, pojasnio je Korda.

Za 13. juni 2022. godine planirano je izvođenje dokaza.

Enes Hodžić