Suđenje

Predloženo razdvajanje predmeta za zločine u Janji

16. Maja 2022.15:58
Na statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine u predmetu za ratne zločine počinjene u Janji, danas je, između ostalog, predloženo razdvajanje dijela predmeta koji se tiče prvooptuženog Zorana Bogdanovića.
Bogdanović i ostali. Izvor: BIRN BiH

Bogdanovićeva braniteljica Tatjana Savić predložila je da se krajem juna medicinski vještaci izjasne o zdravstvenom stanju njenog branjenika, a nakon što bude dostupna nova medicinska dokumentacija. S prijedlogom su se složili advokati ostalih optuženih u ovom predmetu.

Bogdanović, Milan Đokić, Mladen Krajišnik, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Žarko Milanović, Zoran Tanasić, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković optuženi su za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje. Prema optužnici, oni su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Također, većina branitelja se složila u prijedlogu da se preslušaju audiozapisi izjava i dokaza iznesenih u dosadašnjem toku pretresa, zbog velikog protoka vremena od početka procesa. Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine Edin Muratbegović usprotivio se ovakvom prijedlogu kazavši kako bi to odužilo proces.

Odbrane su istakle kako je proces počeo prije šest godina. O ovom pitanju Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

S obzirom na to da je umjesto Halila Lagumdžije nova predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Željka Marenić, koja je do sada bila članica, a da je nova članica Sudskog vijeća sutkinja Tatjana Kosović, Tužilaštvo BiH i Odbrane su se izjasnili kako nemaju primjedbi na sastav, a Kosović je rekla kako je izvršila uvid u dokaze te će se u narednih 30 dana izvršiti dodatno upoznavanje s materijalom.

Datum održavanja narednog ročišta bit će poznat naknadno.

Irvin Pekmez