Vijest

Uložena žalba na presudu Seni Hamzabegović

12. Maja 2022.10:20
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na nepravosnažnu presudu Seni Hamzabegović, kojom je oslobođena optužbe za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, potvrdili su iz ove institucije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sena Hamzabegović. Foto: Sud BiH

Hamzabegović je u januaru ove godine oslobođena krivnje da je u periodu od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, i u više navrata je osiguravala oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Prilikom obrazlaganja presude, sudija Branko Perić je kazao da je ključna činjenica bila da li je optužena znala za šta se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.

“Ovdje imamo slučaj da se radi o supruzi koja raspolože suprugovim novcem na osnovu punomoći, a koji potiče od eksproprijacije nekretnina. Nije imala saznanja da će novac koji je završio kod Muradifa Hamzabegovića biti korišten za finansiranje terorističkih aktivnosti”, rekao je tada sudija Perić.

Iz Tužilaštva su odgovorili BIRN-u BiH da su uložili žalbu na ovu presudu, te da je ročište na kojem će se obrazlagati žalba pred Apelacionim vijećem zakazano za 25. maj.

Lamija Grebo