Suđenje

Ujić: Vidio optuženog u Kozadrama s vojnicima

12. Maja 2022.15:59
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, pročitan je iskaz svjedoka koji je izjavio da je vidio optuženog Mileta Ujića u selu Kozadre za vrijeme akcije 2. augusta 1992. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je iskaz svjedoka Željka Obradovića, koji je u međuvremenu preminuo, a koji je u istrazi govorio o akciji u selima Kozadre, Borovsko i Gornja Dobrašina.

Svjedok je ispričao kako se, sa komandirom “Gučevske čete” Dobrom Cerovićem, odvezao do Kozadri, gdje su, kako je naveo, zatekli zbjeg bošnjačkog stanovništva.

“Vidio sam Ujića sa pripadnicima ‘Gučevske čete’ kako nešto raspravlja sa komandirima i vojnicima… Razgovarao je na ‘motorolu’”, naveo je Obradović.

On je dodao da je tada vidio i grupu svezanih muškaraca, te odvojene žene i djecu. Rekao je da su žene s djecom krenule, a da su muškarci ostali sa grupom vojnika.

Svjedok je kazao da je i on krenuo, kao i Ujić, koji je razgovarao na “motorolu”. Obradović je rekao da je poslije čuo da su muškarci pobijeni, a žene i djeca prebačeni za Sarajevo.

Branilac Dejan Bogdanović kazao je da neće navesti pitanja koja bi postavio svjedoku, pošto nije živ da na njih odgovori.

Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika “Gučevske čete” u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je Boriša Obradović, koji je ispričao kako je kao pripadnik “Gučevske čete” učestvovao u akciji 2. avgusta. On je rekao da je komandir Dobro Cerović njega i još neke rasporedio u Dobrašinu, da daju podršku.

Kazao je da su ispalili “samo par metaka prema muslimanskim kućama u Dobrašini” i da su tu bili dok se vojska nije počela vraćati.

“Vidio sam Mileta Ujića u toj nekoj koloni koja se vraća”, rekao je Obradović.

Kako je kazao, pretpostavlja da je Ujić rukovodio akcijom.

Dodao je da je jedan broj civila iz Kozardi bio doveden u Beginu kuću u Gučevu, a da su poslije dva-tri dana odvedeni u Rogaticu pa potom za Sarajevo. Svjedok je rekao da je čuo kako je dio civila ubijen u Kozadrama, kao i izvan sela.

Na pitanja Odbrane, Obradović je kazao da ne može tvrditi da je Ujić bio u Kozadrama, preciziravši da ga nije vidio ujutro na polasku, već samo predveče, kad se vojska vraćala. On je rekao da njemu Ujić ništa nije naredio, kao i da nije čuo da izdaje neko naređenje.

Suđenje se nastavlja 23. juna.

 

Marija Taušan