Vijest

Srbija: Husein Mujanović osuđen za zlostavljanje zatvorenika

Sud u Beogradu u ponovljenom postupku osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora za zlostavljanje srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Hrasnici kod Sarajeva tokom rata u BiH.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Viši sud u Beogradu osudio je danas Huseina Mujanovića, ratnog komandanta vojnog zatvora u Hrasnici, na deset godina zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika srpske nacionalnosti 1992. godine.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila ABiH, bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani. Neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo od posledica premlaćivanja. Mujanović se teretio da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživela.

I u prethodnom postupku, u julu 2020. godine, Mujanoviću je izrečena ista kazna od deset godina zatvora.

Međutim Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2021. ukinuo tu presudu i naložio ponovno suđenje. Mujanovićev advokat Dušan Ignjatović je u žalbenom postupku tvrdio da prvostepeni postupak nije bio pravičan, jer Viši sud u Beogradu nije prihvatio sve svedoke koje je Odbrana predložila.

U obrazloženju odluke da poništi presudu, Apelacioni sud je podržao Ignjatovićeve tvrdnje, navodeći da je “prvostepeni sud (…) povredio Ustav Republike Srbije, kao i odredbe Zakonika o krivičnom postupku”, odbijanjem svih zahteva za ispitivanje svedoka Odbrane.

Na ponovljenom suđenju saslušano je pet svedoka Odbrane, veći deo njih Mujanovićevi saborci koji su tvrdili da je on bio postavljen za komandanta zatvora u avgustu 1992. godine i da je na toj poziciji ostao kratko vreme.

Međutim, sudija Dejan Terzić je kazao kako su njihova sećanja o tome kada je on tačno postavljen na tu poziciju “nejasna”.

“Ne mora da znači da su to pristrasni svedoci nego oni nisu imali razloga da to upamte, a svedoci oštećeni, saslušani u prethodnom postupku, imali su sudbonosno sećanje na te događaje, pa su njihova sećanja preciznija”, kazao je Terzić.

Nakon presude, Mujanovićev advokat Dušan Ignjatović izjavio je za medije da je od ponovljenog suđenja očekivao drugačiji ishod.

“Odbrana misli da je ova presuda još više pogrešna nego prethodna, jer su izvedeni brojni dokazi koji potvrđuju navode Odbrane”, istakao je Ignjatović.

“Mi mislimo da ova presuda neće opstati, kao što ni prethodna nije opstala”, dodao je on.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između BiH i Srbije. Od tada se nalazi u pritvoru u Srbiji.

Današnja je presuda prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English