Suđenje

Tešić i Lošić: Optuženi tokom rata u zatvoru zbog ubistva

27. Aprila 2022.13:25
U nastavku ponovljenog suđenja Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, optuženim za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Vlasenice, svjedok Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je izjavio da mu je poznato kako je i optuženi Tešić boravio u zatvoru u Vlasenici zbog ubistva “koje je počinjeno uz rat”.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Slobodan Gradinac je ispričao da je od 1994. do 1995. bio angažovan u zatvoru kod Suda, kao čuvar ili stražar. Kazao je da su zatvorenici bili registrovani i da je u zatvor mogao ući “neko ko je imao odobrenje”, ali da je tokom njegove smjene “mogao ući svako”.

Na upit tužioca Tarika Crnkića, potvrdio je da je imao priliku razgovarati sa Halilom Bećirevićem u zatvoru, ali da se ne može sjetiti razgovora. Zbog razlike u iskazu Crnkić mu je predočio izjavu iz 2007. u kojoj je rekao da se Bećirević žalio jer je pretučen jedan od zatvorenika.

“U mojoj smjeni nije nikad niko diran”, kazao je Gradinac, dodavši da se sjeća kako je i Tešić bio u zatvoru zbog “ubistva koje je počinjeno uz rat” te da se on nalazio u prostoriji sa zatvorenicima “koji su imali poseban tretman”.

Izjavio je da poznaje Lošića, ali da ga u zatvoru nije viđao.

U unakrsnom ispitivanju, Gradinac je potvrdio da je Tešić bio u zatvoru oko devet mjeseci te da je bio obučen u civilno odijelo.

Nijaz Ćehajić je izjavio da je zarobljen 17. juna 1992., nakon čega ga odvode u zatvor u Vlasenici. Rekao je da je u zatvoru proveo od 20 do 30 dana jer je vođen “s lokacije na lokaciju”.

“U toku noći, u taj zatvor je mogao ući svako. Nismo bili zaštićeni, čuvari nisu adekvatno radili svoj posao”, kazao je Ćehajić, napomenuvši da je jedne prilike tokom noći jedan od zatvorenika izveden te da je čuo rafale.

Izjavio je da je početkom februara 1993. godine razmijenjen.

Na današnjem suđenju saslušana je i svjedokinja Sadeta Bajramović, koja je posvjedočila da je muž njene zaove odveden u zatvor Suda u Vlasenici u maju ili junu 1992. godine. Dodala je da mu je više puta nosila hranu te da su zatvor osiguravali naoružani stražari.

“Zadnji put kad sam došla, nije ga bilo, rekli su mi da je otišao na rad. Kad sam došla u Kladanj, čula sam da je u Batkovićima”, kazala je Bajramović, dodavši da je u Vlasenici bila do 13. septembra 1992. godine.

Tešić i Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici. Tešić je optužen u svojstvu pripadnika VRS-a, a Lošić kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, u svojstvu stražara.

Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda ova dva predmeta su spojena.

Nastavak suđenja je zakazan za 18. maj.

Aida Trepanić