Suđenje

Rizvanović i ostali: Dogovoreno saslušanje vještaka

26. Aprila 2022.15:07
Na suđenju Admiru Rizvanoviću i ostalima za zločin počinjen kod Brčkog 1993. godine, dogovoreno je saslušanje vojnog vještaka videolinkom, jer po ranijem planu nije održano.


Branilac Tarik Čingić (crvena kravata), iza njega optuženi Admir Rizvanović

Na današnjem ročištu dogovoreno je kako će saslušanje vojnog vještaka biti održano na narednom ročištu, videolinkom iz Beograda. Saslušanje vještaka ranije nije bilo održano jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije osiguralo potrebnu dokumentaciju u spisu.

Državno tužilaštvo je uložilo materijalne dokaze na jednom od ranijih ročišta, a na današnjem je Sudsko vijeće prihvatilo nekoliko desetina nespornih dokaza.

Vijeće je odbilo tri dokaza – službene zabilješke.

“Vijeće ne može prihvatiti ove dokaze”, kazala je Jasmina Ćosić-Dedović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, objasnivši kako autori ovih službenih zabilješki nisu saslušani na suđenju, dok se za jednog autora uopće ne zna ko je.

Od šest spornih materijalnih dokaza, kako je rečeno, dva su prihvaćena, dok jedan od dokaza Vijeće neće sadržinski cijeniti. Za ostala tri dokaza Tužilaštvo je navelo kako su to iskazi svjedoka i da su uloženi kao činjenica da je vođena istraga.

Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću sudi se za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 8. marta 1993. u Boderištu.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Naredno ročište planirano je za 29. april.