Suđenje

Novović i Pjano: Braća Pjano u jedinici Miodraga Nikačevića

20. Aprila 2022.13:04
Na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženim za zločine počinjene u Foči, svjedok Državnog tužilaštva kazao je kako se pričalo da su braća Miroslav i Borislav Pjano bili dio “Nikačeve jedinice”.


Foča. Foto: BIRN BiH

Todor Ivanović izjavio je kako je 1992. godine radio kao aktivni policajac i da je tokom aprila došlo do podjele policije “po nacionalnosti”.

On je rekao da je podjela za njega bila šok, te da ih je jedne prilike komandir policije Himzo Selimović okupio i kazao im da će biti rat, te zatražio da policajci ne pucaju jedan na drugog.

“I mi smo svi digli ruke, da nećemo”, rekao je svjedok, dodavši da je, nakon podjele, dio policije u kojoj je on bio vršio kontrolu saobraćaja, te da je proveo tri mjeseca na punktovima.

Kazao je da je Miodrag Nikačević u policiju došao pred rat, te objasnio kako mu je poznato da je Miroslav Pjano u policiju došao 1995. godine, a za njegovog brata Borislava nije bio siguran.

Nikačevića je tokom rata vidio jednom, rekao je svjedok, objasnivši da se to desilo kada je Nikačević zajedno sa svojom jedinicom došao u policijsku stanicu i tražio ključeve. U ranijem iskazu, koji mu je predočio tužilac Mersudin Pružan, svjedok je naveo da su Miroslav i Borislav Pjano bili u “Nikačevoj jedinici”, te da su tada bili ispred policijske stanice, na šta je svjedok danas kazao kako nije siguran da su oni tad bili. Dodao je da se pričalo kako su Pjane u ovoj jedinici.

Sud Bosne i Hercegovine je u januaru 2022. protiv Miodraga Nikačevića zvanog Zunđa i Nikač potvrdio optužnicu za zločine počinjene u ljeto 1992. u Foči, a ranije ga je Državni sud zbog zločina u ovom gradu osudio na deset godina zatvora.

Svjedok je na današnjem ročištu objasnio kako je vidio žene i djecu ispred dvorane “Partizan”, te je čuo da je Janko Janić zvani Tuta izvodio žene i “da je htio da ih siluje”.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Svjedok Zdravko Dostić, rekao je kako je radio kao policajac do 1994. godine, objasnivši da je u “Partizanu” bilo izbjeglica sa sela, te da mu je poznato kako su ih “stari policajci” obezbjeđivali.

“Stari su to ljudi bili, nije niko od mlađih bio”, kazao je svjedok.

On je rekao kako je poznavao Miodraga Nikačevića, te da mu je poznato da je imao svoje odjeljenje – grupu momaka, ali da ne zna njihov zadatak. Objasnio je kako je ova grupa imala prostoriju u policijskoj stanici gdje su ostavljali oružje.

Borislav Pjano bio je član “Nikačeve jedinice”, kazao je svjedok, dodavši da mu je poznato da je Borislav imao brata “Miru”.

Dostiću nije bilo poznato da li su “Nikačevi” išli zajedno s policijom na linije.

Svjedok Milenko Danilović rekao je kako je bio angažovan u Vojnoj policiji, te da je na početku rata bio “privremeno priključen u jedinicu Branimira Ćosovića Ćose”.

Na upit tužioca, da li je u akciji na Papratima prisustvovala “Nikačeva jedinica”, svjedok je kazao da nije vidio da su učestvovali, ali je čuo priče da su “‘Nikačevi’ s druge strane”.

Ispričao je da ove dvije jedinice, po njegovim saznanjima, nisu zajedno učestvovale u akcijama, nakon čega je tužilac Pružan predočio svjedoku raniji iskaz u kojem je rekao da su nekoliko puta učestvovale zajedno u akcijama.

Tužilac Pružan je nakon saslušanja svjedoka kazao kako je Tužilaštvu ostalo saslušanje još 15 svjedoka te čitanje tri iskaza preminulih svjedoka. Dodao je da Tužilaštvo odustaje od deset svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. maj.