Suđenje

Miodrag Josipović: Tužilaštvo BiH zatražilo ukidanje prvostepene presude za genocid

13. Aprila 2022.17:25
Iznoseći žalbu na oslobađajuću presudu Miodragu Josipoviću i ostalima za genocid u Srebrenici pred sudom Sudom Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo da se ova presuda ukine i ponovi postupak, dok su Odbrane tražile da se žalba odbaci u cijelosti i potvrdi prvostepena presuda.
Josipović i ostali. Foto: Sud BiH

U novembru prošle godine Sud BiH je u nedostatku dokaza oslobodio Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne.

Josipović je optužen u svojstvu nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić kao bivši zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić u svojstvu komandanta Štaba policijskih snaga u Zvorniku i načelnika zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić kao nekadašnji komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić kao bivši komandir Prve čete PJP-a.

Tužilac Ibro Bulić je zatražio ukidanje prvostepene presude zbog bitnih povreda krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Bulić je rekao kako Pretresno vijeće Suda BiH nije uvažilo prijedlog Tužilaštva od 22. aprila prošle godine da se precizira optužnica bez povećanja krivične odgovornosti optuženih, na što po Zakonu Optužba ima pravo. Također je Sud, kako je naveo u žalbi, odbio prihvatiti izjave i dokaze koji su prikupljeni tokom istrage, navodeći kako je trećeoptuženi u ovom predmetu Radomir Vasić u izjavama Tužilaštvu BiH i Haškom tribunalu rekao da je “‘učestvovao u genocidu’, što se može vidjeti iz transkripta”.

Bulić je u svom izlaganju istakao i kako Sudsko vijeće nije prihvatilo navode iz presude Radovanu Karadžiću izrečene u martu 2019. godine, kao niti određena svjedočenja pred Tribunalom u Haagu, između ostalog Bojana Subotića koji je iznosio “ključne činjenice da je na stadionu u Novoj Kasabi Ratko Mladić izdao naredbu za odvođenje civila autobusima u SJB (Stanicu javne bezbjednosti) Bratunac, odakle su prebačeni u školu ‘Vuk Karadžić’ i u hangare i da su u udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali pripadnici policijskih snaga Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik”.

Bulić je rekao da su optuženi rukovodili radom policije, kao i da su nadzirali redovne aktivnosti.

“Predlažem Sudu da ukine prvostepenu presudu i zakaže održavanje glavnog pretresa na kojem će ponovo biti izvedeni dokazi”, rekao je Bulić na kraju izlaganja žalbe.

Odbrana prvooptuženog Miodraga Josipovića je navela da je on u vrijeme događaja iz optužnice bio u policiji u Bratuncu, jer su očekivali napad iz pravca Milića i Tuzle.

“Niko nije mogao da pored Ratka Mladića i toliko vojske dođe neko iz SJB-a i naredi šta da se radi”, kazao je advokat Dragan Gotovac, dodavši kako niko od svjedoka nije rekao da je vidio kako je neko od pripadnika policije činio zločine.

Odbrana drugooptuženog Tešića je navela kako tužilac nije predočio nikakve dokaze da je “Josipović izdao naredbu za angažovanje pripadnika SJB-a, da je Tešić naredbu od njega primio i da nije dokazano da su bili upoznati sa pomaganjem u genocidu”.

Aleksandar Lazaević, branilac Dragomira Vasića, kazao je da su prijedlogom Tužilaštva da se izmijeni prvobitna optužnica optuženima na teret stavljene nove radnje i nove inkriminacije šest godina nakon podizanja optužnice. Za njega je bilo sporno i korištenje izjava svjedoka koje su date u predmetima ratnih zločina pred Haškim tribunalom.

“Nakon 30 godina od rata nijedan pripadnik zvorničke policije nije osuđen na genocid u Srebrenici”, rekao je Lazarević.

Nenad Rubež, advokat Danila Zoljića, rekao je da Tužilaštvo nije predložilo nijedan materijalni dokaz, niti su svjedoci vidjeli njegovog klijenta u bilo kakvoj funkciji komandovanja, nadziranja i pomaganja u genocidu.

Odbrane svih optuženih su odbacile navode žalbe Tužilaštva kao neosnovane i zatražile potvrđivanje prvostepene presude.

Apelaciono vijeće će odluku po žalbi Tužilaštva donijeti naknadno.

 

Jasmin Begić