Suđenje

Damiru Miskinu četiri godine zatvora za silovanje u Nevesinju

11. Aprila 2022.13:12
Damir Miskin osuđen je na četiri godine zatvora zbog silovanja počinjenog u junu 1992. na području Nevesinja, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je optuženi potpisao s Državnim tužilaštvom.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH 

Miskin je priznao da je, u svojstvu pripadnika Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 29. juna 1992. sa još jednim vojnikom izveo oštećenu, koja je bila zatočena u školi u Zijemlju, te su je odveli u prostoriju na tavanu objekta, gdje ju je Miskin silovao nakon što je to prethodno uradio vojnik koji je bio s njim u društvu.

Miskin je zajedno s drugim vojnicima prije toga na planini Velež zarobio grupu od 12 civila, među kojima je bila i oštećena, te su ih doveli u školu u Zijemlju, gdje su vojnici tukli i maltretirali zatočene.

Sutkinja za prethodni postupak Mediha Pašić je u obrazloženju presude rekla da je analizom dokaza utvrđeno kako je Miskin, u svojstvu saizvršioca, ostvario obilježja krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret, te da je u inkriminisano vrijeme na snazi bio raniji krivični zakon, zbog čega ga je Sud primijenio jer je blaži po počinioca.

Oštećena je, prema riječima sutkinje Pašić, imala status zaštićenog lica, odnosno osobe koja nije učestvovala u ratnim dejstvima.

“Sud je na strani optuženog našao niz olakšavajućih okolnosti, među kojima su izraženo kajanje, saradnja s tužiocem, doprinos efikasnom postupku i, zbog svega navedenog, Sud je našao da mu se može izreći kazna ispod zakonskog minimuma”, kazala je sutkinja Pašić te dodala da je Sud u vidu imao činjenicu da je tužilac obavio razgovor sa srodnicima oštećene, a da su oni dali podršku ovom sporazumu.

Prije izricanja presude, u sudnici je rečeno da je Miskin sporazumom pristao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od tri do četiri godine.

Tužiteljica Eldina Biuk je nakon ulaganja dokaza navela da se optuženi kaje za ono što je učinio, da se na ovaj način ne doprinosi samo otkrivanju istine, nego i pomirenju.

“Kazna će se učiniti blagom, ali vjerujemo da je bolja od kazne koja se izriče nakon dugog sudskog postupka. Oštećenim nijedna kazna nije dovoljna, ali iskreno priznanje i njima predstavlja veliku satisfakciju. Optuženi se suočio sa onim što je počinio”, rekla je tužiteljica Biuk.

Branilac Kemo Kapur je kazao da je njegov branjenik lošeg i zdavstvenog i imovnog stanja, da je u Tužilaštvo pozvan u svojstvu svjedoka i da je u tom trenutku rekao kako se osjeća krivim, a što je Miskin i potvrdio.

“Žao mi je za sve ovo što se izdešavalo i kajem se”, izjavio je Miskin prije izricanja kazne.

Srodnici oštećene su sa eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu, dok je Miskin oslobođen naknade troškova postupka, koji padaju na teret Suda.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

 

Povezani članci

Haris Rovčanin