Suđenje

Ujić Mile: “Gučevska četa” nije imala minobacače

7. Aprila 2022.17:13
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da ga je početkom rata optuženi Mile Ujić, za koga se ne sjeća da li je tada bio komadir, uputio prema selu Dobrašina.
Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Boško Sokolović, koji je početkom rata bio mobiliziran na području Rogatice, kazao je da je njegov zadatak bio da traktorom obezbjeđuje vodu i drva za kuhinju. Rekao je da poznaje optuženog odranije. Dodao je da ne zna da li je Ujić u tom periodu bio komandir.

Tužitelj Dževad Muratbegović pročitao je dio iskaza koji je svjedok ranije dao a u kojem se spominje kako je Mile Ujić bio komandir i da mu je davao zadatke te da je raspoređivao vojnike na stražu, što svjedok nije osporio.

Svjedok je kazao da je čuo kako se priča da se mora osloboditi magistralni put jer je bilo zasjeda za sanitetska vozila u kolovozu 1992. godine. Potvrdio je dio iskaza u kojem se navodi da je optuženi uputio njega i Borišu Obradovića da traktorom, na kojem je bio montiran mitraljez, odu u selo Dobrašina te da dejstvuju ukoliko bude napada na selo gdje je živjela srpska “nejač”.

Potvrdio je i dio ranijeg iskaza, kojeg je pročitao Muratbegović, a u kojem se navodi da je vidio dim u selu Kozadre i da je zatekao vojsku kako izlazi iz šume kada je krenuo natrag prema kasarni.

Čuo je i da se vojska srela sa vojskom ili skupinom ljudi te da je bilo pogibija. Svjedok je izjavio da je “muslimanska nejač” bila smještena u jednoj kući i da su potom prebačeni na “muslimansku teritoriju”.

Muratbegović je ponovno čitao iskaz te rekao da je svjedok ranije naveo kako je čuo da Ujić preko veze traži autobus, na što je svjedok kazao da zna da je netko to naredio i da je od saboraca čuo kako su prebačeni na “muslimansku teritoriju”.

Sokolović je rekao da je bio pripadnik “male” jedinice ili voda od pedesetak osoba, poznatog kao “Gučevska četa”. Dodao je da nisu imali minobacače i da je njemu nadređeni bio Tomović.

Na upit Obrane svjedok je kazao da je čuo kako je na magistralnom putu ranjen vozač saniteta i da je jedna djevojka stradala. Rekao je da su komandiri bili optuženi Ujić, Dobro Cerović i Miloš Šuka, koji je poginuo.

“Kako ću reći kad ste mi sve zbućkali”, kazao je svjedok na pitanje odvjetnika Dejana Bogdanović da li je Ujić bio komandir u kolovozu 1992. godine.

Član Sudskog vijeća Davorin Jukić na kraju ročišta uputio je kritike tužitelju i Obrani jer je na početku Muratbegović rekao da je svjedok teškog zdravstvenog stanja i da se na to treba obratiti pozornost, što oni nisu učinili. Kazao je da su njega i svjedoka zbunili načinom ispitivanja. Dodao je kritiku na tužiteljevo konstantno izvođenje zapisnika.

Ujić je optužen da je od svibnja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sustavnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija iz Srbije, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva.

Ujića terete da je zapovijedao skupinom od 50 pripadnika “Gučevske čete” u napadu na Kozadre, gdje je bilo mještana sela Rakitnica i Dobrašina. U tom napadu je ranjeno više civila, uključujući i malodobne osobe, a potom su muškarcima povezane ruke, te su sa ženama i djecom odvedeni u pravcu sela Dobrašina. Najmanje osam muškaraca tom je prilikom odvedeno i ubijeno, a njihovi posmrtni ostatci su ekshumirani 1998. godine.

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan.

Teo Zorić