Suđenje

Gadžo i ostali: “Opet je Borko na tapeti”

7. Aprila 2022.14:11
Na suđenju za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je kako je zatvoren u školu, gdje je maltretiran i udaran, te je čuo da je Borko Stojanović preminuo zbog posljedica premlaćivanja.


Suljo Hebib ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Ranko Savić izjavio je kako mu je krajem maja izvršen pretres stana te je, pošto je bio osumnjičen da je snajperista, odveden u Dom kulture, gdje je pretučen i ispitivan, nakon čega je zavezan za radijator, i tu je prenoćio. Savić je objasnio da je prepoznao neke od muškaraca koji su ga maltretirali.

Kako je kazao, nakon toga je odveden u školu, gdje je zatvoren u ćeliju ispod stepeništa. Ispričao je da su postojale dvije ćelije, a u ćeliji gdje je on boravio, bile su i žene.

Rekao je da je čuo jauke Borka Stojanovića kada je tučen, te dodao kako “nije mogao vjerovati da postoji ta izobličenost i mržnja”. Od drugih zarobljenika čuo je da tuku Borka, uz riječi: “Opet je Borko na tapeti.”

Svjedok je naveo kako smatra da je bilo netrpeljivosti iz prijeratnog vremena, te da su neki zatvorenici maltretirani zbog osvete.

Savić je objasnio da je on 18. juna 1992. godine izašao iz zarobljeništva, a da je Borko ostao iza njega.

“Čuo sam kasnije, u mahali se sazna, da je umlaćen, da je tučom umlaćen”, rekao je Savić.

Objasnio je da je i on maltretiran i tučen te da mu je slomljena ruka.

Gadžo je optužen sa Zaimom Laličićem i Suljom Hebibom za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja zatvorenika u periodu od 1992. do 1994. godine. Oni su optuženi u svojstvu pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Svjedokinja Gosa Drašković izjavila je kako je njen suprug Radomir odveden na ispitivanje, a nakon povratka joj je ispričao da ga tada nisu tukli.

“Samo mi je onda rekao: ‘Mene kad bi zatvorili, ja ne bih mogao preživjeti”, kazala je Drašković.

Prema njenim riječima, trojica muškaraca došla su u stan i odvela njenog supruga 7. jula 1992. godine. Ona je nakon odvođenja zamolila komšiju da njenom suprugu odnese prsluk i hranu, što je on prihvatio, da bi joj sutradan rekao kako je Radomir mrtav.

“Radomira je srce prekinulo i sahranjen je noćas”, kazala je svjedokinja, objasnivši da joj je to komšija rekao, kao i da je sahranjen iza stare škole.

Drašković je kazala kako joj je kasnije jedna žena rekla da je njen “zet Pero” ubio Radomira.

Na današnjem ročištu pročitana su dva iskaza preminulog svjedoka Nikole Đumića, koji je izjavio kako je zatvoren u školu, u prostor ispod stepenica, te da je nakon dva ili tri dana doveden Radomir Drašković. Njega je izveo Senad Gadžo, stoji u iskazu.

Navedeno je i to da je svjedok kazao kako je Senad Gadžo tukao zarobljenike i da se “većina torture odigravala tokom njegove smjene”.

U iskazu, kako je pročitano, svjedok je rekao da je i Đumić izvođen i udaran, te da su ga jedne prilike izveli Senad Gadžo i Zaim Laličić. Tada je Gadžo rekao Laličiću da ga zakolju, na šta je Laličić kazao da “ima vremena”.

Prema njegovim riječima, te noći kada je izveden, dvojica zarobljenika su također pretučena, nakon čega su umrli.

“U ovom zatvoru najviše su tukli Laličić Zaim i Gadžo Senad”, naveo je svjedok u iskazu, dodavši da je njega najviše tukao i Pero Šutalo, te je dodao kako je od drugih čuo da je tukao i Suljo Hebib.

Odbrana je imala prigovor zakonitosti i autentičnosti, te je navela kako se potpisi na ova dva pročitana iskaza razlikuju.

Nastavak suđenja je zakazan za 14. april.