Suđenje

Novović i Pjano: Optuženi nije imao bradu

6. Aprila 2022.14:23
Na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženim za zločine počinjene u Foči, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je kako mu je poznato da je Borislav Pjano prolazio kroz Ustikolinu da pomogne civilnom stanovništvu.


Foča. Foto: Wikimedia Commons/Julian Nyca.

Radosav Miletić je izjavio kako je radio kao policajac u Ustikolini i da su bile postavljene barikade, a saobraćaj nije funkcionisao. Prema njegovim riječima, ratni sukob je počeo u aprilu 1992. godine.

“Počeo je ratni sukob, pucalo se na sve strane, nije se znalo šta je šta”, kazao je Miletić.

Kako je rekao, bio je ranjen, te je nakon ranjavanja prebačen u Crnu Goru i Srbiju, gdje je ostao petnaestak dana.

“Vratio sam se u Ustikolinu na štakama”, objasnio je svjedok, dodavši kako se na posao vratio krajem maja ili početkom juna.

Miletić je kazao da ne zna koliko je bilo zarobljenika u Kazneno-popravnom domu (KPD) u Foči, te da ne zna gdje su žene držane.

On je rekao da nije bio prisutan te da su mu poznate priče jer se “kroz narod proširi priča”.

“Šta sam ja mogao čuti? Mogao sam čuti da je bilo silovanja, zlostavljanja”, kazao je svjedok, dodavši kako mu se izvjesni Sreten “pohvalio” da je silovao jednu ženu.

Na upit tužioca Mersudina Pružana da li mu je poznat Brane Ćosović Ćosa, svjedok je odgovorio da jeste te da mu je poznato da je imao jedinicu koja se u narodu zvala “Ćosina jedinica”. Dodao je da mu je poznato i da je Miodrag Nikačević bio policajac i da je formirao “neku interventnu jedinicu”.

Tužilac Pružan je svjedoku predočio raniji iskaz u kojem je pročitao da je svjedok, između ostalog, rekao da je Borislav Pjano bio zajedno s Nikačevićem u Ustikolini, na šta je svjedok kazao da je to izvučeno iz konteksta i da on nije vidio Pjanu i ostale pripadnike jedinice u vozilima.

“Nisam ja rekao, zato što se ne sjećam koga sam vidio u autima”, kazao je Miletić, dodavši da zna da su bili pripadnici jedinice, jer mu je poznato kako su ranije prolazili kroz Ustikolinu da pomognu civilnom stanovništvu.

Sud Bosne i Hercegovine je u januaru 2022. protiv Miodraga Nikačevića zvanog Zunđa i Nikač potvrdio optužnicu za zločine počinjene u ljeto 1992. u Foči, a ranije ga je Državni sud zbog zločina u ovom gradu osudio na deset godina zatvora.

Na upit Odbrane da li mu je poznato da je Borislav Pjano imao bradu, svjedok je odgovorio da Pjano nikad nije imao bradu.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Murat Bojko izjavio je kako je u periodu ratnih sukoba živio u Sarajevu, a da su mu majka i brat ostali u selu Šuljci.

Objasnio je kako mu je komšija Svetozar Prodanović ispričao da je njegova majka prenoćila u njegovoj kući, a da ujutro, kada su se probudili, nisu je našli u kući, dodavši da se u blizini kuće čula galama i pucanj.

“Svetozar ima pregled na taj dio, tamo gdje je naša kuća bila. Onda je on čuo svađu i čuo je pucanj”, rekao je Bojko.

On je kazao kako mu je Prodanović rekao da je “Risto Prodanović bio s tom grupom, s tom dvojicom koji su mater ubili”, objasnio je svjedok.

Dodao je da je istog dana i njegov brat Zahir uhvaćen i odveden, te se i danas traga za njegovim posmrtnim ostacima.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. april.