Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Udarac uz izvinjenje

4. Aprila 2022.11:59
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je pretučen i maltretiran tokom zarobljeništva u Goraždu 1993. godine.


Ramić Ćamil i ostali. Foto: Sud BiH

Čedo Popović je rekao da je nakon napada na selo Trpinje (opština Čajniče) zarobljen sa dvojicom saboraca 14. februara 1993. godine. Naveo je da su s njima zarobljene i majka i kćerka, koja je bila ranjena, te da su one ostavljene kod bolnice u Goraždu, a njih su odveli u zatvor u zgradi Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

On je kazao da su u podrumu bili i zatvorenici iz Višegrada i Rudog. Prisjetio se kako je krajem februara odveden na saslušanje kod Mustafe Stovraga, koji ga je pitao ko mu je ubio brata.

“Nisam znao, ni sad ne znam. Onda je izvadio palicu… počelo je udaranje po rukama, glavi… baš sam bio pretučen”, rekao je Popović, dodavši da je ušao načelnik Emin Imamović i kazao da prekine.

Popović je rekao da narednih dana nije mogao jesti koliko je bio pretučen, te da su i druga dvojica zatvorenika sa kojima je bio takođe vraćena pretučena sa saslušanja.

On je naveo da je Imamovića naslijedio Himzo Selimović, koji ga je jedne prilike udario šakom u glavu.

“Poslije se izvinio. Kaže: ‘Morao sam’”, rekao je svjedok, koji je Selimovića prepoznao na fotografijama.

Na pitanja Odbrane, Popović je potvrdio da mu je Selimović kazao da ga je morao udariti, da čuju drugi.

Prema riječima svjedoka, kada je Selimović došao, ubrzao je pregovore i razmijenjen je 14. juna 1993. godine. Svjedok je rekao da misli da je to bila prva razmjena tokom rata.

Popović je kazao da su u ZOIL-u boravili u neuslovnom prostoru i da su bili veoma gladni. Naveo je i da su jednom vođeni na strijeljanje.

Sa Selimovićem se za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila sudi Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Ramizu Mićivodi i Mehmedu Dobrači. Ramiću, Topaloviću, Selimoviću i Mićivodi su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine, a Dobrača je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

U ovom predmetu prvobitno je bio optužen i Stovrag, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Nastavak suđenja je 11. aprila.

Marija Taušan