Vijest

Srbijanski policajci koji su razotkrili misiju u Srebrenici oslobođeni krivice

1. Aprila 2022.16:25
Policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović oslobođeni su optužbe za odavanje službene tajne zbog toga što su javno progovorili o tajnom snimanju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 2015. godine, kada je napadnut tadašnji premijer Srbije, a danas predsjednik, Aleksandar Vučić.

This post is also available in: English


Aleksandar Vučić u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, juli 2015. godine. Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas policajce Milana Dumanovića i Mladena Trbovića krivice za odavanje službene tajne zbog njihovih televizijskih izjava o tajnom snimanju komemoracije u Srebrenici 2015. godine.

Naime, Trbović i Dumanović uhapšeni su u decembru 2016., nakon što su za Al Jazeeru Balkans izjavili da su bili među 18 policajaca poslatih u Srebrenicu kako bi tajno snimili komemoraciju, na kojoj su prisutni kamenjem i bocama vode gađali Vučića.

Oni su kazali da smatraju da je raspoređivanje bilo nezakonito, jer Bosni i Hercegovini nije rečeno da oni rade kao policajci.

I Trbović i Dumanović su nakon datih izjava otpušteni, ali su poslije pravne bitke vraćeni na posao u policiji.

Televizija N1 je objavila da je Viši sud u Beogradu u današnjoj odluci naveo da bi nešto bilo proglašeno za službenu tajnu, moraju da se zadovolje dva kriterijuma – da je riječ o informaciji koja je zakonom proglašena za službenu tajnu i da je njeno odavanje nanijelo nekakvu posljedicu ili štetu.

Prema mišljenju Suda, drugi kriterijum nije zadovoljen.

Suđenje Trboviću i Dumanoviću počelo je 2018. godine, ali je bilo zatvoreno za javnost i medije jer je proglašeno državnom tajnom.

Komemoracijom u Srebrenici 2015. je obilježena 20. godišnjica genocida počinjenog nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka od strane snaga Vojske Republike Srpske (VRS).

Vučić je prisustvovao komemoraciji iako srbijanske vlasti, uprkos presudama međunarodnih sudova, ne priznaju genocid u Srebrenici.

Od 2015. godine komemoraciji nije prisustvovao nijedan državni zvaničnik Srbije.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English