Suđenje

Matuzović i ostali: Nastavljeno ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva

30. Marta 2022.14:13
Na suđenju za zločine počinjene kod Orašja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je više desetina nespornih materijalnih dokaza za koje su Odbrane imale prigovor autentičnosti ili relevantnosti.
Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BiH

Tužitelj Milanko Kajganić uložio je, između ostalog, spiskove zapovjedništva, kartone vojne evidencije i potvrdu o okolnostima stradavanja optuženog Ive Oršolića. Kajganić je kazao da su svi dokumenti koji su navedeni u propratnom aktu dostavljeni od Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

Odvjetnik Vlado Adamović rekao je da iako u propratnom aktu piše kako su dokumenti ovjereni, ne ukazuje da li su dokumenti originali ili kopije, i napomenuo da nedostaje štembilj ovjere.

“Ti dokumenti nisu ovjereni na zakonom propisan način”, dodao je Adamović.

Braniteljica Senka Nožica dodala je da dokumenti koje je prezentiralo Tužiteljstvo imaju samo pečat porijekla dokumenta.

“Obrana spori sve dokumente na kojima nema potvrde da je original”, kazala je Nožica.

Kajganić je priložio i naređenja bataljonima i jedinicama, rasporede za organizaciju, zapovijed za pretres kuće od 3. lipnja 1992. i zapovijed za izolaciju srpskog stanovništva od 11. lipnja 1992. godine, na kojem, kako je rekla, stoji potpis optuženog Đure Matuzovića.

Matuzovićev branitelj Adamović je kazao da to nije potpis optuženog. Adamović je rekao da se na više dokumenata pojavljuje “misteriozni potpis” koji ne odgovara nijednom od optuženih u ovom predmetu.

Kajganić je uložio dokumentaciju na kojoj se spominje izuzimanje ljudi iz izolacije za rad i dokument koji predstavlja zahtjev za dodjelu ljudstva od 7. listopada 1992. godine na kojem, kako je kazao, stoji potpis Jose Nedića.

Nedićeva braniteljica Lejla Čović rekla je da ima primjedbu na autentičnost dokumenta s obzirom da osporava potpis i da je, kako je kazala, na dva mjesta dopisano rukom mimo kucanog teksta.

Obrane Matuzovića, Ive i Tade Oršolića i Marka Dominkovića imale su primjedbu na sve materijalne dokaze koji su uloženi od Tužiteljstva na današnjem ročištu.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. travnja.

 

Teo Zorić