Suđenje

Rizvanović i ostali: Povrede od projektila, oštrih predmeta i odsijecanje dijelova tijela

29. Marta 2022.17:11
Na suđenju za zločin kod Brčkog, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je nalaz o povredama od projektila, tupih i oštrih predmeta, kao i odsječenim glavama na tijelima koja su pregledana 1993. godine.

Admir Rizvanović i ostali. Foto: Sud BiH

Vještak sudske medicine Željko Karan iznio je nalaz u kojem se na 11 tijela konstatuju višestruke prostrijelne i strijelne rane, podlivi i prelomi kostiju na licu dejstvom tupe sile, posjekotine oštrim predmetom, te odsječeni dijelovi tijela.

U nalazu je konstatovano da je nakon smrti na jednom tijelu odsječena glava, na drugom uho, a na trećem oči izvađene, dok su na dva tijela odsječene glave za života.

Karan je nalaz sačinio na osnovu obdukcionih nalaza vještaka Zorana Stankovića, koji je u međuvremenu preminuo, kao i fotodokumentacije. On je pojasnio da u dva slučaja Stankovićev opis povreda ukazuje da su rane nastale za života i da iz toga proizilazi da je smrt nastupila odsijecanjem glava.

On je kazao da je pregled ta dva tijela vršen 7. maja 1993. kada je već nastupilo raspadanje tkiva, dok su ostala tijela pregledana 12. marta. Vještak je naveo da Stanković nije radio obdukciju, te da pretpostavlja da su ratne okolnosti tome doprinijele.

Karan je rekao da su tijela prilikom pregleda bila bez odjeće, dok su na fotografijama sa uviđaja obavljenog istog dana ranije imala odjeću. Prema njegovim riječima, skidanje odjeće je bila greška, jer se ne može utvrditi daljina sa koje je pucano.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (RS), 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Branioca Mirsada Crnovršanina interesovalo je kako je Karan mogao sa sigurnošću zaključiti da je smrt u dva slučaja nastala odsijecanjem glava, ako se u Stankovićevom nalazu to navodi sa velikom vjerovatnoćom.

Karan je kazao da Stankovićev opis tih povreda ukazuje da su nastale za života i da je na osnovu toga izveo zaključak. Dodao je da on na fotografijama, koje su tehnički nedovoljno dobre, to ne može uočiti. Napomenuo je i da u njegovoj profesiji ništa nije sto posto sigurno.

Odbrane su prigovorile na zakonitost nalaza vještaka, navodeći da nije bilo naredbe za obdukciju i da je skinuta odjeća.

Nastavak suđenja je 12. aprila.

 

Marija Taušan