Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Premlaćivanje u zgradi ZOIL-a

28. Marta 2022.15:24
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je kako je bio zatvoren i premlaćivan u zgradi Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).


Ćamil Ramić i ostali. Foto: Sud BiH

Njegoš Mašić je ispričao kako je 14. februara 1993. godine, sa subote na nedjelju, oko šest sati ujutro dobio informaciju da je izvršen napad na Čajniče te da ide pružiti pomoć.

On je kazao kako je vidio veliki broj vojnika koji su bili obučeni u bijele uniforme jer je bio snijeg. Dodao je kako je vidio da su vojnici zapalili kuće.

“Čula se velika grupa vojnika, mi smo pomislili da je crnogorska”, rekao je Mašić.

Ispričao je da je bio zarobljen, ali da nije odmah znao da je to “muslimanska vojska”.

Mašić je kazao da je zatvoren s još dvojicom u ćeliji, te da na početku nisu znali gdje se nalaze, ali su kasnije saznali da je to zgrada ZOIL-a, gdje je proveo pet mjeseci. Kako je rekao, u zgradi je bilo policajaca, kao i profesionalnih čuvara iz Kazeno-popravnog doma (KPD) Foča.

Prema njegovim riječima, odvođen je oko dvadesetak puta na ispitivanjie, na kojima je bio maltretiran i tučen. Mašić je kazao da je ispitivanjima prisustvovao i optuženi Himzo Selimović.

“Jedne prilike, nakon što sam pretučen, načelnik Himzo mi govori: ‘Ako ne budeš govorio istinu, vidiš šta će biti’”, kazao je on, objasnivši da je Selimović u tom periodu bio srednjeg rasta, sa smeđom kosom i brkovima.

On je rekao da mu je Selimović jedne prilike kazao kako nije u stanju više da zaštiti zarobljenike od građana, te je objasnio kako su građani pokušavali ubaciti bombe kroz rešetke, a ispod prozora su im dobacivali i vrijeđali ih.

Svjedok je objasnio kako mu je poznato da je u ZOIL-u bilo još zarobljenika, te je ispričao kako su povremeno izvođeni napolje da prošetaju, te su čistili hodnike.

Dodao je da su ga pripadnici Vojne policije pretukli dva puta, a tom prilikom zaštitili su ga čuvari. Tužiteljica Marijana Čobović je svjedoku na ročištu pokazala fotoalbum, u kojem je on prepoznao “Himzu”.

Svjedok je objasnio kako je razmijenjen 8. juna 1993. godine.

Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi sudi se za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu optužen je i Mehmed Dobrača, kome su na teret stavljeni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Na upit Odbrane da li mu je ikada ukazana pomoć zbog povreda, svjedok je ispričao kako je jedne prilike dobio napad bubrega, te su ga policajci na svoju odgovornost odveli u bolnicu, gdje su prvo odbijali da mu pruže pomoć, a zatim mu dali injekciju protiv bolova.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. april.