Suđenje

Ramić Agan: Odvođenje srpskih zatvorenika u “Musalu”

28. Marta 2022.13:11
U nastavku suđenja Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene kod Konjica, ispitana su dva od četiri svjedoka Odbrane. Nijedan od njih nije kazao da je Ramić učestvovao u privođenju stanovnika srpske nacionalnosti iz Brđana.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Šerif Jablić je rekao da je od početka ratnih dejstava bio pripadnik Vojne policije Šestog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Konjicu. Prisjetio se kako je, nakon naredbe pomoćnika komandanta za sigurnost Nermina Eminovića “Meke”, grupa vojnika otišla u Brđane da privede sa spiska 37 stanovnika ovog sela.

“Selo je razbacano, pa smo išli od kuće do kuće da pitamo gdje se ko nalazi. Bili smo odjeveni u uniforme Vojne policije, imali smo opasače. Usred sela je bio parkiran minibus. Nakon što smo te ljude pokupili, predali smo ih dolje, kako to sada zovu, u zatvor u “Musalu”, ispričao je Jablić, kojem je nakon toga predočena kopija naredbe sa imenima, čiju vjerodostojnost je potvrdio.

Na pitanje Davora Šilića, branioca Agana Ramića, da li je njegov klijent učestvovao u privođenju ljudi, Jablić je kazao da nije.

Optuženi Ramić je potom pitao Jablića da nabroji ko je tog dana bio u Brđanima, nakon čega je Jablić to uradio, rekavši da je u privođenju učestvovalo šest pripadnika Vojne policije, koji su u Brđane došli “Ladom Samarom i minibusom Vojne policije”.

Jablić je, na pitanje tužioca Igora Dubaka, odgovorio da Ramića poznaje od 1991., a da misli da je on 1992. bio pripadnik ABiH. Jablić, koji je iz Podorašca, rekao je da prije tog događaja nije dolazio u Brđane. Na pitanje Dubaka da li je postojala kontakt osoba u Brđanima, Jablić je odgovorio da su radili po spisku i da “niko nije bio vezan, nije bilo prisile”.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici se navodi da, kada je Živak uspio da uhvati janje, optuženi je, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Drugi svjedok Odbrane, Ibrahim Korić “Baha” je izjavio da je 1992. bio pripadnik rezervnog sastava policije u Podorašcu. On je ispričao kako je te godine u septembru nekoliko puta išao u Brđane kod prijatelja Mirka Draganića sa ženom i djecom “kada su se vratili iz izbjeglištva”.

Na pitanje branioca Šilića da li je poznavao Sretka Živaka, on je odgovorio potvrdno, rekavši da je kod njega boravio nekoliko puta u kući jer mu je “orao njivu, a radio je i kao prevoznik i poštar”. Korić je kazao da poznaje Ramića i da su se prije i tokom rata družili po kafanama, ali da to nije bilo često. On je odgovorio da mu nije poznato da je Ramić učestvovao u maltretiranju zarobljenika.

Suđenje će biti nastavljeno 4. aprila, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Ramić.

Jasmin Begić