Suđenje

Marković Miroslav: Saznanja o stradanju članova porodica

28. Marta 2022.12:37
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su izjavili da su članovi njihovih porodica stradali u koloni koja je krenula iz Teočaka.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

U svojstvu oštećenih saslušan je Mirnes Mehić, koji je rekao da je od familije čuo da je njegov otac Hazim ubijen u selu Lokanj. Na pitanje Odbrane potvrdio je da mu je otac ukopan kao poginuli borac, te da je majka ostvarila pravo na boračku naknadu.

Ibrahim Omerović je kazao da je njegov brat Alija krenuo s drugima da izađe iz Teočaka i da ga je vidio prije nego što je poginuo kod Lokanja.

“Pošao je u civilu. Moralo se, za hranu i lijekove”, rekao je Omerović.

Branilac Dragan Gotovac podsjetio je svjedoka da je ranije izjavio da su ljudi iz kolone krenuli po oružje, na šta je svjedok kazao da se toga ne sjeća.

Svjedoci su saslušani na suđenju Miroslavu Markoviću, optuženom za zatvaranje, zlostavljanje i ubistva 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine. Prema optužnici, on je bio pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužiteljica Dika Omerović u spis je uložila iskaze šest preminulih svjedoka – Ćamila Salkanovića, Đulse Bečić, Miće Tomića, Sakiba Đedovića, Ibrahima Nakičevića i Fadila Ikanovića. Uz suglasnost stranaka, ovi iskazi nisu čitani. Odbrana je navela da bi svjedoke pitala o ostvarivanju boračke naknade i nabavke oružja.

Predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić konstatovao je da se nisu pojavila četiri svjedoka koja su takođe bila pozvana na današnje ročište, navodeći kao razlog zdravstveno stanje, posao i drugo.

On je skrenuo pažnju tužiteljici da kontaktira svjedoke prije pozivanja. Pozvao je tužiteljicu i branioca da se dogovore o nespornim pitanjima kako bi suđenje bilo efikasnije, posebno jer optuženi ne živi u BiH.

Maksumić je rekao da postoje zapisnici svjedoka koji nemaju posebnih saznanja o događaju a koji se pozivaju kao oštećeni, te bi se njihovi iskazi mogli pročitati. Branilac Gotovac je na to kazao da se mogu čitati samo iskazi preminulih ili bolesnih svjedoka.

Sudija je rekao da, ako će se pozivati oštećeni, Tužilaštvo za naredno ročište planira deset do 15 svjedoka. Dodao je da se više neće dozvoljavati pitanja o činjenicama o kojima je izneseno već dovoljno dokaza.

Nastavak suđenja je 16. maja.

Marija Taušan