Suđenje

Hadžić Džemal i ostali: Suđenje za zločine kod Ilijaša nastavljeno nakon više od dvije godine

28. Marta 2022.14:36
Suđenje za zločin počinjen u Čemernom (općina Ilijaš) nastavljeno je nakon više od dvije godine, uz objašnjenje kako nije moglo biti održano zbog pandemije koronavirusa i velikog broja optuženih, ali i zbog promjene sastava Sudskog vijeća.


Hadžić Džemal i ostali. Foto: Sud BiH

Kako je rečeno na statusnoj konferenciji, došlo je do promjena u sastavu Vijeća, pa je umjesto dosadašnjeg predsjedavajućeg sudije Halila Lagumdžije, na njegovo mjesto došla sutkinja Minka Kreho, dosadašnja članica Vijeća, a nova sutkinja u ovom predmetu je Enida Hadžiomerović.

Predsjedavajuća Kreho objasnila je da je sutkinji Hadžiomerović potrebno vremena da pročita iskaze preostalih svjedoka, te dodala kako je od 120 svjedoka dosad saslušano njih 44.

Sutkinja Enida Hadžiomerović izjavila je kako će završiti pripremu za suđenje najkasnije do kraja maja.

Posljednje suđenje u ovom predmetu održano je u decembru 2019. godine.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja će biti naknadno zakazan.