Suđenje

Gadžo i ostali: Svjedok kazao kako ga je tukao Senad Gadžo

24. Marta 2022.12:33
Na suđenju za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva, nastavljeno je čitanje iskaza preminulog svjedoka Mirka Vukovića, koji je govorio o zlostavljanju tokom zatočenja u Hrasnici.


Zaim Laličić sa svojom advokaticom Sabinom Mehić. Foto: BIRN BiH

U Vukovićevom iskazu stoji da ga je, između ostalog, najviše tukao optuženi Senad Gadžo, kojeg je opisao kao osobu krupnije građe i da je tada imao oko 30 godina. U pročitanom iskazu svjedok je naveo da ga je tokom zatočenja Gadžo izvodio “ukupno negdje između deset i 20 puta, kad je bio u smjeni”.

Tužitelj Miroslav Janjić je iz iskaza svjedoka Vukovića naveo kako je često bio premlaćivan te “da su mu gašene cigarete od njegovo tijelo”. Kako je objasnio, Gosa Klepić, njegova nevjenčana supruga, koja je dovedena zajedno s njim, natjerana je da ga šamara i da mu psuje, a jedne prilike ju je vidio kako leži na podu u krvi.

“Tada mi je Gadžo Senad rekao: ‘Vidi tvoje ljepotice, sad pliva po patosu’”, naveo je svjedok.

Objasnio je da je jedan od zarobljenika pretučen i vraćen u prostoriju gdje su se nalazili, a da je nakon toga umro.

“Pipali smo mu puls, vidjeli da je Aleksa mrtav”, rekao je svjedok u iskazu.

Kazao je kako je Zaim Laličić, zajedno s drugim osobama, hranu koja je bila namijenjena zarobljenicima prosipao u kanalizaciju, te da je čuo kada su govorili: “Neće četnik više jesti.”

On je naveo kako je među zarobljenicima bila izvjesna Beba.

“Zaim Laličić izvodio je tu Bebu, čuo sam vrisku i pomaganje”, izjavio je svjedok.

U iskazima koje je pročitao tužitelj Janjić, navedeno je da je u zatočeništvu preminuo još jedan zarobljenik, a kojeg su izvodili Gadžo i “još neki”.

Svjedok je objasnio da je zarobljenik Sekula Mandić u prostoriju gdje su se nalazili ubačen mrtav, dok je zarobljenik Gojko Stjepanović preminuo nakon što je pretučen.

Prema njegovim riječima, Senad Gadžo je tukao jednog od zarobljenika, kojeg je jednom rukom uhvatio za grkljan, dok ga je drugom rukom tukao po glavi, i udavio ga.

Gadžo je optužen sa Zaimom Laličićem i Suljom Hebibom za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja zatvorenika u periodu od 1992. do 1994. godine. Oni su optuženi u svojstvu pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Odbrana je prigovorila na zakonitost, releventnost i autentičnost iskaza, te objasnila kako bi, da je svjedok živ i da se nalazi u sudnici, razjasnili s njim da li je poznavao Senada Gadžu, kako i na koji način, te bi tvrdili kako svjedok nije poznavao optuženog.

Također su naveli kako svjedok u nekim iskazima uopće ne spominje Gadžu, dok u drugim spominje, te bi i to razjasnili.

Nastavak suđenja je zakazan za 31. mart.