Suđenje

Dva vještaka smatraju da Milan Mijić ne može pratiti suđenje za zločine kod Zvornika

24. Marta 2022.15:01
Na ročištu povodom medicinskog vještačenja Milana Mijića, optuženog za ratne zločine počinjene kod Zvornika, dva od tri vještaka zaključila su kako on nije sposoban da prati postupak koji se protiv njega vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Mijićev predmet je u oktobru 2021. godine razdvojen od predmeta “Radić Pero i ostali”. Za napad na Jusiće kod Zvornika, u okviru kojeg su u maju 1992. godine izvršena ubistva više desetina ljudi i prisilno preseljenje stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pored Mijića optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović. Prema optužnici, oni su u vrijeme zločina bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Malešići, a kasnije VRS-a.

Vasika Drašković, forenzička psihijatrica koja je bila zadužena za neuropsihijatrijsko vještačenje Mijića, zaključila je da optuženi nije sposoban da prati ovaj postupak, a isti zaključak imao je i vještak psihijatrijske struke Ivan Kuč. Vještakinja interne medicine Radojka Golijan rekla je kako sa internističkog stanovišta ne može zaključiti da optuženi nije sposoban da prisustvuje ročištima.

Tužilac BiH Seid Marušić je ponovio raniji stav Tužilaštva po kojem su ispunjeni uslovi za prekid postupka protiv Mijića, te kako odluku ostavlja Sudu Bosne i Hercegovine. Mijićev advokat Nenad Rubež je istakao kako se slaže s prijedlogom Tužilaštva BiH.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho kazala je kako će odluka biti donesena u narednom periodu.

Irvin Pekmez