Suđenje

Ćulibrk: Na skeletima žrtava zabilježeni višestruki prijelomi kostiju

21. Marta 2022.14:23
Na suđenju Dušanu Ćulibrku, optuženom za zločine počinjene kod Bosanske Krupe, vještak sudske medicine iznio je mišljenje o uzrocima smrti 50 osoba iz jame “Lisac”, kao i o povredama koje su bile vidljive na posmrtnim ostacima ekshumiranih lica.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Nermin Sarajlić je kazao da je po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uradio sudsko-medicinsku obradu skeletnih ostataka koji su ekshumirani iz jame “Lisac” i dodao da se radilo o 51 civilnoj osobi. Rekao je da je učestvovao u ekshumaciji tijela iz jame “Lisac” 2000. godine te je potvrdio da se njegovo ime nalazi u zapisniku s ekshumacije.

Sarajlić je kazao da je antropološkom analizom utvrđeno kako se radilo o dvije žene i 48 muškaraca, kao i da se za jednu osobu nije mogao odrediti spol. Naveo je da je dobni raspon ekshumiranih lica od 20 do 52 godine.

Među povredama koje su zabilježene na skeletnim ostacima navode se “obostrani prijelomi lubanje, donje vilice, rebara, strijelne rane glave, kičme, karlice, natkoljenica i šaka”. Rekao je da su kod 30 osoba zabilježeni znakovi povreda tupim predmetom i da je kod deset osoba zabilježen prijelom donje vilice. Dodao je da su u prosjeku zabilježene tri strijelne povrede, a kod jedne osobe zabilježeno ih je osam.

Sarajlić je kazao da je za 48 osoba utvrđen uzrok smrti, dok za dvije njih nije, dodavši da je radio analizu posmrtnih ostataka osoba koje su identificirane.

“Svi pronađeni meci su bili municija za puške”, kazao je Sarajlić objašnjavajući da su u grobnici pronađene čahure metaka.

On je rekao da su povrede kod određenih osoba nastale tjedan do tri pred smrt, objasnivši da su na skeletnim ostacima primijećene faze zarastanja. Kazao je da su povrede donje vilice i čeone kosti nastale tupom silom, kao što su šutiranje, gaženje, udarci oružjem i pad na tvrdu podlogu.

Sarajlić je dodao da su primijećene i povrede nastale poslije smrti, kao što su prijelomi kosti, te da to mogu biti posljedice bacanja tijela u jamu. Pronađeni su predmeti za vezanje kao što je žica, rekao je vještak.

Na pitanje Obrane svjedok je pojasnio da strijelne rane natkoljenica mogu dovesti do vrlo brze smrti, ali ne i momentalne. Sarajlić je kazao da je u slučaju Ekrema Čauševića zabilježena povreda tupim predmetom i strijelne povrede obiju natkoljenica.

Na pitanje tužitelja Ahmeda Mešića, vještak je pojasnio da su kod Čauševića zabilježene povrede “uzrokovane s tri projektila”, te da su to teške, “po život opasne tjelesne povrede, počinjene s prednje strane tijela”.

Na upit Sudskog vijeća, Sarajlić je objasnio da je tupa povreda glave kod Čauševića nastala oko perioda smrti te da nije mogla nastati ranije.

Ćulibrk je optužen da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, u srpnju 1992. učestvovao u odvođenju, a potom i ubojstvima 44 zatočenika iz logora “Omarska” počinjenim na lokalitetu Donji Dubovik. On se tereti i za ubojstva sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. travanj.

Teo Zorić