Suđenje

Srbija: Osman Osmanović osuđen za zlostavljanje zarobljenika

18. Marta 2022.17:36
Viši sud u Beogradu osudio je danas Osmana Osmanovića, ratnog zvaničnika logora Rasadnik u Gornjem Rahiću kod Brčkog, na pet godina zatvora zbog zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika koji su se nalazili u ovom zatočeničkom objektu tokom ljeta 1992. godine.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Sud je utvrdio da Osmanovićeve radnje predstavljaju ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Takođe je zaključio da je u vrijeme zločina radio za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosne i Hercegovine.

U presudi su imenovane tri žrtve koje je zlostavljao u logoru – Vasiljko Todić, pripadnik vojske Republike Srpske (VRS), te civili Milenko Radušić i Rado Simić.

Sutkinja Mirjana Ilić je kazala da je “Vasiljko Todić bio neko ko više nije bio sposoban za borbu, što mu daje status zaštićene osobe u smislu Ženevskih konvencija”.

Ona je dodala da nema dokaza da je Osmanović bio jedan od glavnih istražitelja koji je ispitivao zatvorenike u logoru.

Osmanovićev advokat Đorđe Dozet odmah je najavio da će osporiti presudu suda.

“Opšta ocjena ove presude je da je nepravedna i nezakonita”, rekao je Dozet novinarima nakon presude.

Osmanović, inače državljanin BiH, u pritvoru se nalazi od novembra 2019. godine, kada je uhapšen na granici između Srbije i BiH. Sarajevo je tražilo njegovo izručenje, ali je Beograd to odbio.

Osmanović je jedan od trojice bh. državljana koji su u periodu od 2018. do 2021. godine, prilikom ulaska u Srbiju, uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine. To se, prije Osmanovića, dogodilo ratnom komandantu vojnog zatvora u Hrasnici kod Sarajeva Huseinu Mujanoviću u julu 2018., a u septembru 2021. Srbija je uhapsila i Edina Vranja, bivšeg visokog zvaničnika Federalne uprave policije (FUP).

Međutim, nakon oštrih reakcija bh. zvaničnika i sastanka tužilaca dvije zemlje u Beogradu, Vranj je pušten iz pritvora, a srpsko tužilaštvo je predložilo da BiH preuzme njegov slučaj.

U februaru, tokom završnih riječi, Osmanovićev advokat je kritikovao ovu odluku, rekavši da je slučaj njegovog klijenta sličan i da je on takođe trebao biti prebačen u BiH.

“Moram da pomenem slučaj Vranj, gdje je Tužilaštvo predložilo ustupanje predmeta, predložilo ukidanje pritvora i čovjek biva pušten na slobodu, a ne predat organima Bosne i Hercegovine, dok moj branjenik do danas ne može da ostvari pravo da mu se pritvor zamjeni blažom mjerom”, kazao je Dozet.

Ovo je prvostepena presuda na koju se može uložiti žalba.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English