Suđenje

Počelo suđenje za zločine počinjene kod Goražda

17. Marta 2022.16:47
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, optuženima za zločine počinjene u naselju Lozje (Kokino Selo) kod Goražda 1992. godine.
Goražde. Foto: BIRN BiH

Tužitelj Adis Nuspahić pročitao je optužnicu koja Branislavu Lasici zvanom “Miško” ili “Laci” i Miroslavu Miloviću stavlja na teret ratni zločin protiv civilnog stanovništva, povrede zakona ili običaja rata i organiziranje skupina ljudi i podstrekivanje na učinjenje krivičnog djela genocida.

“Svjesni su bili da usljed takvog napada na civilne ciljeve i svojih radnji, te radnji njima podređenih pripadnika Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (OpŠTO) Srpske opštine Goražde i čete TO-a Podkamen i pripadnika MUP-a SRBiH, može doći do ubistava, ranjavanja civila i uništenja njihovih kuća i pomoćnih objekata”, kazao je Nuspahić, dodavši da se napad dogodio 22. svibnja 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, Milović, u svojstvu komandanta rejonskog stožera Općinskog stožera Teritorijalne obrane (RjŠTO) Srpske općine Goražde, i njemu nadređeni komandant Općinskog stožera TO-a Srpske općine Goražde, te podređeni komandiri četa TO-a “Podkamen” Branislav Lasica, TO-a “Površnica” i TO-a “Poda”, planirali su, dogovarali, pripremali, naredili, podstrekavali te pomagali u planiranju, pripremi i učinjenju oružanog pješadijskog napada.

Tužitelj je naveo i da su organizirali skupinu njima podređenih pripadnika Općinskog stožera TO-a, koja je, zajedno s nekoliko pripadnika MUP-a Srpske Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), izvršila napad na civilna lica bošnjačke nacionalnosti naselja Lozje (Kokino Selo), u kojem su i osobno učestvovali.

“Miroslavu Miloviću podređeni pripadnici navedenih četa OpŠTO Srpske opštine Goražde zarobili su sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti. Odveli su ih u nepoznatom pravcu i upotrebom vatrenog oružja lišili života”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Milović je po naredbi organizirao skupinu njemu podređenih komandira četa TO-a “Podkamen”, TO-a “Površnica” i TO-a “Poda” i njima podređenih pripadnika Općinskog stožera TO-a, te rukovodio i komandovao svim navedenim komandirima četa i pripadnicima Stožera, kao i pripadnicima MUP-a SRBiH.

Lasica je, kako se navodi u optužnici, po prethodnom planu i dogovoru, organizirao skupinu pripadnika TO-a “Podkamen”, Općinskog stožera TO-a, te rukovodio i komandovao pripadnicima TO-a “Podkamen”, koji su izvršili napad 22. svibnja 1992. godine u ranim jutarnjim satima. Napad je bio namjerno usmjeren na civile i civilne objekte, a Lasica je koordinirao i usaglašavao aktivnosti s komandirima četa TO-a “Površnica” i TO-a “Poda” te pripadnicima MUP-a SRBiH, kazao je Nuspahić.

Lasica i Milović su se izjasnili da nisu krivi po navodima optužnice Državnog tužilaštva, koju je Sud BiH potvrdio 12. siječnja.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 5. travanj.

Teo Zorić