Suđenje

Rizvanović i ostali: Krenuli da preuzmu napuštene položaje

15. Marta 2022.16:13
Na suđenju za zločin kod Brčkog, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je grupa vojnika krenula da preuzme napuštene položaje i kako je poslije čuo da su zarobljeni i pobijeni.
Admir Rizvanović i ostali. Foto: Sud BiH

Mile Latinović je kazao da je 8. marta 1993. godine, kao pripadnik korpusne Vojne policije, učestvovao u akciji na selu Boderište. On je naveo da su ujutro zauzeli rovove i ušli u selo, ali da su čekajući podršku izgubili dosta vremena, te da je došlo do značajnijeg sukoba i da su imali poginulih i ranjenih.

Svjedok je kazao da su poslijepodne dobili naredbu za povlačenje. Naveo je da su prilikom povlačenja sreli grupu od deset do 13 vojnika.

“Ja sam im rekao: ‘Nemojte džabe da idete, tamo nema nikoga.’ Oni su rekli da su dobili naredbu. Ja sam im više puta ponovio da ne idu”, prisjetio se Latinović.

On je dodao da su se nakon pet do deset minuta čuli jauci i dreka, a uslijedila je i pucnjava.

“Kasnije sam čuo da su tih 11-12 upali u zasjedu, da su živi pohvatani”, rekao je svjedok.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Na poziv Tužilaštva saslušan je svjedok Anđelko Markan, koji je u martu 1993. bio na dužnosti načelnika operativno-nastavnog odsjeka Štaba Teritorijalne odbrane.

On je rekao da mu ništa nije poznato o akciji u Boderištu. Na pitanje predsjedavajuće Vijeća Jasmine Ćosić-Dedović, zašto je pozvan svjedok koji nema saznanja o događajima iz optužnice, tužilac Saša Sarajlić je kazao da želi da pokaže da je događaj skrivan.

Nakon rasprave sudije i tužioca, svjedok je rekao da on nije ni trebao biti obaviješten o pitanjima koja se tiču zarobljenika i zločina, te da to ide linijom obavještavanja prema komandantu, a uključuje vojne organe bezbjednosti i sudstva.

Ćosić-Dedović otpustila je svjedoka uz izvinjenje što je došlo do njegovog pozivanja na Sud, iako nema nikakvih saznanja. Ona je odbila svjedoka sa spiska Tužilaštva, koji je trebao da svjedoči na slične okolnosti.

Na pitanje Odbrana da li spore tvrdnju o nepostojanju izvještaja, branilac Tarik Čingić je kazao da spori kako se događaj iz optužnice desio tako da nije moglo biti ni prikrivanja.

Suđenje se nastavlja 29. marta.

 

Marija Taušan