Suđenje

Peulić i ostali: Svjedoci prepoznali optužene u sudnici

11. Marta 2022.14:05
Na suđenju za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su na ovom području bili formirani punktovi, ali da svi koji su željeli da odu, mogli su to da urade.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Žarko Nikić je rekao kako je učestvovao na sjednicama Kriznog štaba, kojima je prisustvovao i Slobodan Župljanin.

“Nekoliko puta, ako nije bio komandant Peulić, onda je dolazio on”, objasnio je Nikić.

Svjedok je objasnio kako je 11. juna 1992. primijetio pred institucijama policiju – redovnu i rezervni sastav, te ljude s crvenim beretkama i u maslinastim uniformama.

“Bila je to specijalna jedinica, ali nisam saznao ko je bio odgovoran za njih”, kazao je svjedok, dodavši kako je ta jedinica napravila velike probleme u Kotor-Varoši.

On je ispričao kako je 11. juna počela funkcionisati vlast bez predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Objasnio je kako je Krizni štab funkcionisao sve do 7. jula 1992. godine, te da je dan poslije formirano Ratno predsjedništvo.

Svjedok je napomenuo da je optuženi Manojlo Tepić, kojeg je prepoznao u sudnici, pokušao “uvezati one koji nisu bili ničiji” i organizovati jedinicu.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Tepića, svjedok je rekao kako je mjesec ili više trajalo formiranje brigade. Na upit da li je Tepić imao čin kapetana, svjedok je kazao da je moguće.

Tužilac Mersudin Pružan je upitao da li su na području Kotor-Varoši formirani punktovi i da li je bilo zarobljenika, a svjedok je odgovorio da su punktovi bili formirani, ali da je Krizni štab imao liberalan stav po pitanju izlaska svih onih koji su željeli da odu s tog područja.

Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću na teret je stavljen progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant TO-a Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Svjedok Radovan Zec je rekao da je bio pripadnik 16. jedinice, dok je tužilac Pružan objasnio kako je svjedok u ranijoj izjavi kazao da je bio raspoređen u 122. laku pješadijsku brigadu.

Tužilac je upitao da li je komandant brigade bio Boško Peulić, na šta je svjedok rekao da nije.

“To je nemoguće, zato što sam ja za čovjeka samo čuo”, kazao je Zec.

On je rekao da je učestvovao u akcijama, te da je jedne prilike tokom akcije bila prisutna i specijalna jedinica iz Banje Luke, dok su drugi pripadnici išli samo kao podrška.

U ranijoj izjavi, koju je predočio tužilac, stoji kako je svjedok čuo da je bilo poginulih civila, dok je na ovom ročištu kazao kako to zna samo po pričama.

Tužilac Pružan je naveo da postoje neslaganja u ranijoj izjavi koju je dao svjedok i njegovom današnjem svjedočenju.

Treći svjedok Dušan Rožić izjavio je kako je početkom rata bio zaposlen u vojnoj ustanovi kao agronom, da je do kraja 1992. godine radio na farmi “Manjača”, a da je 21. marta 1993. upućen u 22. pješadijsku brigadu.

Rožić je rekao kako je komandant bio potpukovnik Janko Tribić, dok je Slobodan Župljanin bio komandant Drugog bataljona.

Svjedok je na današnjem suđenju u sudnici prepoznao optuženog Župljanina.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. mart.