Suđenje

Zatraženo produženje mjera zabrane optuženima za ratne zločine u Bosanskom Novom

7. Marta 2022.16:48
Sud Bosne i Hercegovine djelimično je potvrdio optužnicu za ratne zločine na području Bosanskog Novog tokom 1992. i 1993. godine protiv osam bivših pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) kojima je Državno tužilaštvo zatražilo produženje mjera zabrane.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Optuženi su Dragan Đurić, Simo Ličina, Nedeljko Pilipović, Miro Bosančić, Žarko Kalinić te Bogdan, Žarko i Jovan Grab.

Kako je saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, u optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u periodu od maja 1992. do kraja marta 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva općine Bosanski Novi, u logoru stacioniranom u Vatrogasnom domu gdje su bili angažirani na obezbjeđenju zatočenih civila nesrpskog stanovništva kojima su nanosili velike patnje, učestvovali u progonu na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, i to ubistvima, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode počinjenih s namjerom nanošenja velike patnje.

Kako je tužilac Saša Sarajlić kazao na ročištu za razmatranje prijedloga za određivanje pritvora u decembru prošle godine, Bogdan Grab je bio komandir Vojne policije Novogradske lake brigade, a ostali osumnjičeni su bili pripadnici te formacije.

Na ročištu o odlučivanju prijedloga Tužilaštva BiH o produženju mjera zabrane koje je održano danas, Sarajlić je isprva zatražio da mjere ostanu iste kao do sada, odnosno da optuženima bude zabranjeno napuštanje Bosne i Hercegovine, međusobno kontaktiranje kao i zabrana napuštanja mjesta boravka za većinu optuženih.

Advokati su se protivili prijedlogu Tužilaštva, posebno kada je u pitanju zabrana napuštanja mjesta boravka s obzirom da pojedini optuženi rade kao vozači. Branilac Đurića, Svetozar Davidović rekao je da je zbog zabrane napuštanja mjesta boravka njegov branjenik ostao bez posla.

Branilac drugooptuženog Ličine, advokat Đorđe Vasić, kazao je da je optužnica nejasna i da njegov branjenik nema dvojno državljanstvo te da nema opasnosti od njegovog bjekstva. Ratko Gengo, advokat trećeoptuženog Pilipovića, rekao je da su navodi Tužilaštva BiH o razlozima zabrana paušalni.

Senka Nožica, koja brani Bosančića, kazala je kako ni njen branjenik nema dvojno državljanstvo i da bi prilikom hipotetskog bijega u Hrvatsku, pored čije granice živi, bio uhapšen u roku od dva dana.

“Saglasna sam samo da se izrekne mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima”, rekla je Nožica.

Savan Zec, branilac Bogdana, Žarka i Jovana Graba, istakao je da je zabrana sastajanja sa određenim osobama izuzetno restriktivna te da nije jasno zašto je Tužilaštvo BiH traži.

Tužilac Sarajlić je kazao da se slaže da se zabrana kretanja svede na zabranu napuštanja države, da se javljanje nadležnom državnom organu svede na vremenski period od svakih 30 dana, te da osumnjičeni mogu međusobno komunicirati, odnosno da mogu putovati zajedno na ročišta.

Sud će odluku donijeti naknadno.

 

 

 

Irvin Pekmez