Suđenje

Odgođen početak suđenja optuženom za zločin na području Vlasenice

7. Marta 2022.15:44
Početak suđenja Stevi Mumoviću, optuženom za ratni zločin počinjen u maju 1992. godine na području Vlasenice, odgođen je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu jer optuženi želi novog branioca.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Zinaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je za današnje ročište planirano iznošenje uvodnih riječi i saslušanje jednog svjedoka, ali da je Sud zaprimio podnesak optuženog Mumovića, koji je naveo kako želi branioca Gorana Dragovića po službenoj dužnosti.

“Po pravilima Republike Srpske, predsjednik suda određuje branioca po službenoj dužnosti”, kazala je sutkinja Husić, dodavši da je braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević dodijeljena optuženom, ali da on može sam angažovati advokata Dragovića, kojem će potpisati punomoć za zastupanje, te da je u tom slučaju potrebno razriješiti branioca po službenoj dužnosti.

“Sam ću angažovati Gorana Dragovića”, izjavio je optuženi Mumović, nakon čega je sutkinja Husić navela kako je potrebno da branilac dostavi Sudu urednu punomoć za zastupanje, na narednom suđenju ili ranije. Dodala je da je svjedok koji je trebao biti danas saslušan, zbog zdravstvenog stanja spriječen da dođe.

Mumović se tereti da je početkom maja 1992. godine, zajedno s pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB), tukao dvije osobe iz pritvorske prostorije, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, a koja se nalazila u prizemlju zgrade SJB-a.

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, njemu se stavlja na teret da je 2. maja 1992. godine s pripadnikom policije SJB-a Vlasenica tukao – gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama – vlasnika jedne kuće u Vlasenici, kojem su naredili da krene s njima kako bi dao izjavu, da bi potom u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju te osobe.

Početak suđenja je zakazan za 28. mart, kada će biti iznesene uvodne riječi.

 

Aida Trepanić