Suđenje

Vikić i ostali: Za Odbranu oslobađajuća presuda jedino moguća

4. Marta 2022.13:05
Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, Odbrana Jusufa Pušine zatražila je oslobađanje od optužbi, ocijenivši da je to jedina moguća presuda.

Jusuf Pušina. Foto: BIRN BiH

Odbrana je u završnoj riječi navela da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, uprkos dokazima o počiniocima, odlučilo da podigne optužnicu protiv četvorice optuženih koji nemaju veze sa ubistvima zarobljenika počinjenim 22. aprila 1992. u Velikom parku.

“Jedini prijedlog Odbrane je da Sud donese oslobađajuću presudu kao jedino moguću”, rekao je branilac Nikica Gržić.

On se osvrnuo na dokaze Odbrane, koji ukazuju da je na dan ubistava Pušina bio u posjeti majci, koja se sklonila od granatiranja kod komšija u naselju Bistrik. Gržić je kazao da je, zahvaljujući televizijskom snimku i svjedočenju komšija, koji se sjećaju kada im je kuću pogodila granata, Odbrana dokazala gdje se optuženi nalazio. Branilac je napomenuo da telefoni nisu radili, a da Pušina nije nosio “motorolu”.

Pitanje da li je Pušina bio obaviješten o ubistvima, prema riječima Gržića, razjašnjava u svjedočenju Malik Krivić, tadašnji komandir policije u Novom Gradu, koji je dan poslije svratio kod optuženog i pitao ga o stradanju zarobljenika. Branilac je podsjetio da je Krivić rekao da je Pušina bio iznenađen i da je nazvao nekog telefonom, te mu prenio da su oni razmijenjeni.

Gržić je kazao da je njegov branjenik nazvao Asima Dautbašića iz Državne bezbjednosti, koji je boravio u Domu policije i koji mu je rekao za razmjenu.

“Da mu je Vikić bio podređen, on bi zvao Vikića, a on zove Asima”, kazao je branilac.

Prema njegovim riječima, neosnovane su tvrdnje koje je Dragan Vikić iznio u svjedočenju da je telefonom obavijestio Pušinu o ubistvima, kao i sutradan na kolegijumu. Branilac je odbacio navode Vikića da mu je, na pitanje zašto ne uhapse počinioca ubistava Nežada Herendu, Pušina rekao da su “četnici ubili 100 Bošnjaka i srušili džamiju u Kasindolskoj”. Branilac je kazao da je Odbrana dokazala da se ti događaji u to vrijeme uopšte nisu bili desili.

Prema Odbrani, Tužilaštvo nije dokazalo nužne elemente komandne odgovornosti nadređenog i podređenog, kao ni znanje o počinjenom djelu.

“Ne može se nekome na teret stavljati da nije učinio ono što nema obavezu da učini”, istakao je Gržić.

On je dodao da su u Domu policije bile osobe koje su trebale nešto da preduzmu, a to su Hasib Dizdarević, koji je bio pomoćnik ministra za kriminalistiku, te Asim Dautbašić, koji je značajan ako se ima u vidu da je pripadnik Državne bezbjednosti označen kao počinilac.

Optuženi Pušina u završnom obraćanju je naglasio da nije propustio nijednu radnju i da je tokom karijere profesionalno obavljao svoj posao.

“Možda je patetično, ali ukoliko smatrate da sam kriv, molim vas, dajete mi maksimalnu kaznu”, rekao je Pušina.

On i Vikić su optuženi s Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam zarobljenika u Velikom parku u Sarajevu 22. aprila 1992. godine. Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Iznošenje završnih riječi Odbrana nastavlja se 18. marta.

Marija Taušan