Vijest

Suđenje za zločine u Derventi počinje 27. maja

4. Marta 2022.13:35
Suđenje Damiru Bubalu, optuženom za ratne zločine počinjene u Derventi, počet će 27. maja, odlučeno je na statusnoj konferenciji pred Okružnim sudom u Doboju.
Osnovni sud u Doboju
Osnovni sud u Doboju. Izvor: BIRN BiH

Pretpretresno ročište održano je bez prisustva optuženog, koji se 27. decembra prošle godine izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zločine nad civilima.

“Optuženi je do sada bio kooperativan. Obavijestio me je da je njegova supruga osoba sa sedamdesetpostotnim invaliditetom i da ima dvoje male djece. Objasnio sam mu prirodu današnjeg ročišta. On je razgovarao i sa advokatima iz Zagreba koji su ga obavijestili da se pozivi u ovakvim predmetima moraju dostavljati neposredno. Optuženi insistira da mu se poziv dostavi diplomatskim putem na adresu u Njemačkoj”, rekao je branilac Radivoje Lazarević.

Poziv za današnje ročište Okružni sud Doboj je optuženom poslao na adresu u Zagrebu na koju mu je stigao i poziv za izjašnjenje o krivici.

Okružni sud u Doboju naredni poziv optuženom uputit će na njegovu njemačku adresu putem međunarodne pravne pomoći.

Damira Bubala, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Okružno javno tužilaštvo u Doboju tereti da je “od aprila do juna 1992. godine, u logoru u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi, narušavao tjelesni integritet zatvorenih civila srpske nacionalnosti i učestvovao u njihovom protivzakonitom zatvaranju”.

Arnes Grbešić